Circa 30 de milioane de lei i-ar trebui Consiliului Județean în plus, ca să acopere cheltuielile bugetului. Asta în condițiile unui buget de venituri sărac, raportat la diferite cheltuieli pe domenii și la necesitățile de investiții.
Aleșii județului s-au reunit joi, 16 martie, la o ședință extraordinară pentru a vota Bugetul General de Venituri şi Cheltuieli al judeţului Arad. Este un buget în care suma veniturilor estimate este de 248.568.000 lei de lei. Aceste fonduri care constituie veniturile sunt mai mici cu aproape 30 de milioane de lei decât suma calculată pen-         tru cheltuieli, în valoare de 277.033.000 lei.
„Ne propunem proiecte ambițioase pentru județul Arad și mizăm pe sprijin guvernamental pentru unele dintre aceste proiecte. Județul Arad a început anul bine, portofoliul de pro­iecte finanțabile prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Compania Națională de Investiții, derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, este consistent și bine elaborat. Am început să atragem și finanțare europeană pe infrastructură, aplicăm și pe Programul Transfrontalier. Dar, insist, Aradul are nevoie de bani de la centru și de o atitudine responsabilă și constructivă a tuturor parlamentarilor”, a spus președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, în ședința CJA.
Președintele Consiliului Jude­țean a explicat cum s-a ajuns la un fond de venituri cu mult mai mic decât cheltuielile: „Guvernul a hotărât creșterea salariilor, și bine a făcut că le-a crescut. Dar nu a asigurat și banii pentru creș­terea salarială, ei trebuie luați de la investiții de fiecare județ, de fiecare primărie. Guvernul trebuie să își asume răspunderea pentru banii pe care îi promite, altfel va paraliza dezvoltarea localităților și a jude­țelor, în general! Vă dau un exem­­- plu: ne-a alocat numai 40% din necesarul pentru asistenţa socială, dar tot continuă să pro­mită alte majorări! Mesajul nostru către București este ferm: creș­teți salariile, dar asigurați și banii necesari, nu dați oamenilor cu o mână și le luați cu două!”
Pentru că au intervenit schimbări legislative în domeniul asistenţei sociale, Consiliul Judeţean Arad este obligat să completeze sumele alocate în acest domeniu de Guvern, sume care sunt mult diminuate faţă de anul trecut. Asta în condițiile în care, administrația județului ar avea nevoie de fonduri mari pentru investiții.
„Avem nevoie de investiţii în sănătate, 35 de milioane de euro! Vrem să reparăm cel puțin 300 km de drumuri, din totalul de 1200! Ne dorim să investim în Aeroport, în instituțiile de cultură, în obiectivele turistice.  Pentru a putea asigura un buget minim de reparaţii pentru drumuri, în trimestrul IV am rămas descoperiţi cu finanţarea asistenţei sociale. Este vorba de peste 8,5 milioane de lei. Guvernul trebuie să vină cu soluții de compensare a pierderilor din buget, nu poate lăsa asistenţa socială fără finanţare”, a completat Iustin Cionca.
Ce investiții sunt finanțate
Astfel, în cifre, fondurile din buget, disponibile pentru investiții totalizează 22 la sută și se ridică la 60,35 milioane de lei.
Banii se vor îndrepta în special pentru sistemul medical şi infrastructura de drumuri, sectoare considerate prioritare de către Consiliul Judeţean.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru dezvoltare, s-a alocat, la fel ca anul trecut, suma de 4.418.000 lei pentru mai multe obiective de investiţii sau aparatură medicală, dintre care enumerăm unele: reamenajare laborator clinic de radiologie imagistică, uşă automatizată la intrarea în spital, racord de medie tensiune şi spor putere la clădiri sediul central SCJU Arad etc. Fondurile au putut fi alocate datorită plusului bugetar din 2016.
Tot la Spital, prin transfer de capital, se vor investi 1.582.000 lei, pentru alte investiţii: achiziţionare mobilier la secţia TBC, reparaţii la Obstetrică Ginecologie, igienizare şi reparaţii curente la Infecţioase etc.
Pentru infrastructura rutieră
s-au alocat 21.080.000 lei pentru cheltuieli de capital pentru investiţii, în modernizări şi reabilitări, dintre care se disting Pâncota-Seleuş, respectiv DJ 682 (Neudorf) – limită judeţ Timiş.
Se alocă alte 15.000.000 lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene.  Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare s-au alocat 2.344.000 lei. Din aceștia, 1.982.000 lei, sunt cofinanţare pentru modernizarea drumului Arad-Pâncota, reabilitarea tronsonului Buteni-Pâncota, respectiv modernizarea drumului Sânpetru German-limită judeţ Timiş.De asemenea, 362.000 lei sunt destinați finalizării Masterplanului „Sistem  de management integrat de gestionare a deşeurilor solide”.

Recomandările redacției