Ne întrebăm deseori, ce facem cu medicamentele cu termen de valabilitate expirat sau cu cele pe care nu le mai folosim? La această întrebare nu pot răspunde nici măcar responsabilii de domeniu. Oficial ni se spune că pot fi aduse la orice farmacie pentru a fi reciclate. Dar, de la zis până la făcut este  cale lungă. Iar arădenii se lovesc și de această dată de birocrație. Cu toate că, în mod normal orice farmacie ar trebui să adune aceste medicamente de la cetățeni acest lucru nu se prea întâmplă în realitate. Arădenii se plâng că la puținele farmacii din oraș unde se strâng aceste pastile expirate sunt obligați să completeze tot felul de formulare, ceea ce îi determină să prefere varianta ,,la gunoi” pentru a economisi timp.

,,Teoretic orice farmacie ar trebui  să preia medicamentele expirate. Doar că nu prea au chef să facă asta”, spune Andreea G.

Completarea unor formulare în farmacii îi încurcă oarecum pe mulți arădeni și de aceea evită să mai aducă pastilele expirate la centrele de colectare. Și astfel sute de cutii ajung la pubele și contaminează solurile țării.

,,Catena colectează, dar mi-a cerut să fac listă cu medicamentele. Denumire, număr  lot, data expirării și număr de pastile parcă”,spune  Claudia H.

,,În Alfa  la Ivona adună. Am completat formularul de la ei și l-am lăsat”, spune Cristina B.

Mai sunt și alte farmacii care se ocupă cu această colectare a produselor expirate. ,, Din câte știu la Gară este o farmacie, și pe Centru se adună. Iar sora mea, care stă în Micălaca, mi-a spus că și acolo se strâng”, spune Mariana.

,,Am găsit câteva farmacii care adună astfel de medicamente dar pentru asta trebuie să completez ceva formular cu coduri și număr de pastle, nu am timpul necesar să o fac, deocamdată le țin în sertar dar s-ar putea să ajungă în curînd la gunoi dacă nu se găsește o modalitate prin care să lăsăm pur și simplu pastilele la un coș în farmacii”, ne spune Marian V.

Așadar sunt câteva locuri în Arad, unde oamenii își pot aduce medicamentele pe care nu le mai folosesc dar și cele expirate, doar că pentru acest lucru sunt nevoiți să se înarmeze cu timp și răbdare.

Specialiștii spun că medicamentele expirate sunt un pericol pentru cei din jur și pentru mediu. De aceea nu trebuie sub nicio formă aruncate la gunoi sau la toaletă, avertizează specialiștii. Teoretic, legea prevede ca ele să fie predate la farmacie. Practic însă, de multe ori, preluarea medicamentelor expirate este refuzată, din motive mai mult sau mai puțin temeinice.

În momentul în care depăşesc termenul de valabilitate, medicamentele pot fi deja deşeuri toxice. Farmaciile au un sistem de stocare a medicamentelor pe care nu au apucat să le vândă şi care au expirat între timp. Ele sunt păstrate aşadar separat şi ulterior colectate şi distruse de firme specializate, în baza unui contract.

Mulți arădeni stochează medicamentele în propriile case. Și nu-i de mirare  că periodic merg direct la tomberon sau în toaletă cantităţi impresionante de pastile expirate.

Recomandările redacției