Tot mai multe primării încep să facă economie la curent. Astfel  în municipiul Arad iluminatul architectural va fi stins  zilnic de la ora 23.00, începând din această seară, pentru a face astfel economii la energie electrică şi a diminua costurile, iar o primărie din județ oprește iluminatul public după miezul nopții.

Se pare că facturile tot mai mari la energie determină primăriile  să mai stingă din becuri.

Măsuri mai drastice sunt luate în comuna Zăbrani, unde vor fi  mai puține ore cu străzi luminate, dar vor fi patrule.

Decizia a fost luată după ce pe adresa primăriei a venit o factură de regularizare de 150 de mii de lei, după cum spun autoritățile locale.

Primarul comunei Zăbrani, Dănuţ Codrean, i-a anunțat această stare de fapt, pe locuitorii comunei printr-o postare pe facebook în care spune că  „în ultima perioadă, pentru cei mai mulți dintre noi, facturile pentru energia electrică au devenit surprinzător de mari. La niveul comunei, doar factura pentru iluminatul stradal înseamnă peste 10.000 de lei pe lună, iar consumul este, în medie, de 9.000 de KW/lună. Regularizarea pentru ultimele 6 luni înseamnă 150.000 de lei”.

Din acest motiv edilul se vede nevoit să ia anumite măsuri în cee ace privește iluminatul comunei: ,, seara, lumina pe străzi se va aprinde începând cu ora 20:00 și, pe măsură ce se ziua se va micșora, lumina va funcționa cu 30 de minute mai devreme în fiecare săptămână, astfel încât să asigurăm buna funcționare a activităților din comunitate. După miezul nopții, mai exact la ora 00:30, iluminatul public va fi întrerupt, urmând să fie repornit la ora 4:30, astfel ca cei care pleacă la muncă să nu fie afectați de aceste măsuri”, precizează  Dănuț Codrean primarul din Zăbrani.

De asemenea, ca măsură de siguranță, pe străzile comunei Zăbrani primarul va trimite patrule formate dintr-un polițist local, un pompier voluntar și un angajat al primăriei.

„Ne preocupă și siguranța pe timpul nopții și de aceea, în această perioadă, patrularea pe timpul nopții se va intensifica, iar în echipa de patrulare vor fi polițiștii locali, un pompier voluntar și un angajat al Primăriei Zăbrani”, a mai spune  Codrean.

Iată textul integral al postării:

,,Dragi locuitori ai comunei Zăbrani,

Știm cu toții că tulburările care macină Europa în momentul actual ne afectează viața de zi cu zi. Prețurile majorate sapă adânc în buzunarele fiecăruia dintre noi. Ca oameni gospodari, fiecare încercăm, pentru noi și familiile noastre, să economisim și să gestionăm cât mai chibzuit resursele pe care le avem.

Pentru administrația locală, familia este chiar comunitatea, de aceea tot ce întreprindem ne dorim să aducă beneficii la nivel local. În ultima perioadă, pentru cei mai mulți  dintre noi,  facturile pentru energia electrică au devenit surprinzător de mari. La niveul comunei, doar factura pentru iluminatul stradal înseamnă  peste 10.000 de lei pe lună, iar consumul esteîn medie de 9000 de KW/lună. Regularizarea pentru ultimele 6 luni înseamnă 150.000 de lei.

Departe de a resimți nostalgia vremurilor trecute, ci fiind doar ancorați în realitatea zilnică și dorind să păstrăm un echilibru care să ne permită șă funcționăm fără a ajunge în incapacitatea de plată, am montat ceasuri cu programare pentru iluminatul public. Astfel, seara, lumina pe străzi se va aprinde începând cu ora 20.00 și pe măsură ce se ziua se va micșora, lumina va funcționa cu 30 de minute mai devreme în fiecare săptămână, astfel încât să asigurăm buna funcționare a activităților din comunitate.

După miezul nopții , mai exact la ora 00.30, iluminatul public va fi întrerupt, urmând să fie repornit la ora 4.30, astfel ca cei ce pleacă la muncă să nu fie afectați de aceste măsuri.

Ne preocupă și siguranța pe timpul nopții și de aceea,în această perioadă, patrularea pe timpul nopții se va intensifica, iar în echipa de patrulare vor însoți polițiștii locali un pompier voluntar și un angajat al Primăriei Zăbrani.

A existat și propunerea de a diminua numărul de becuri care să funcționeze, însă, din punctul nostru de vedere, nu este o măsură viabilă, acest lucru ar însemna tăierea firelor la stâlp, pe când instalarea ceasurilor cu programare ne permite, fără alte costuri de rebranșare, să reluăm folosirea la capacitate maximă a rețelei de iluminat public, imediat ce perioada aceasta dificilă se încheie.

Sperăm ca această soluție temporară să ne ajute să traversăm cu bine această perioadă dificilă!”

sursă foto : Primăria Zăbrani

Recomandările redacției