virozePaturile Secţiei de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad sunt ocupate în totalitate în aceste zile, în care medicii se confruntă cu un val de viroze şi pneumonii la copii. Numărul infectărilor este atât de mare încât unii copii sunt nevoiţi să stea şi câte doi în pat.
Secţia are 40 de paturi, iar în weekend erau internaţi 61 de copii. În cursul zilei de ieri doar trei au fost lăsaţi să plece acasă, astfel că sunt cu 18 mai mulţi decât paturi disponibile.
În ultimii ani, a fost redus numărul de paturi pe secţia de copii, de la 70 la 40, din cauza noilor normative de suprafaţă impuse de Direcţia de Sănătate Publică. „Nu ne confruntăm tot timpul cu aglo­merarea secţiei. Sunt perioade în care aceasta nu este ocupată nici pe jumătate. În acelaşi timp însă, cum este acum, în perioade de epidemii, patu­rile secţiei nu pot face faţă solicită­rilor. Tocmai de aceea în planul de reabilitare al spitalului, încă de anul trecut am luat în calcul mărirea secţiei cu 15 paturi, număr suficient pentru a nu mai avea probleme. Construirea unei noi secţii va începe probabil în primăvară, astfel că problema spaţiului va fi rezolvată în timp”, ne-a decla­rat dr. Teodora Olariu, managerul Spita­- lului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Până atunci, însă, în unele saloane există paturi în care dorm şi câte doi copii, în timp ce în alte cazuri părinţii au adus de acasă paturi de camping, pentru a nu-i lăsa pe micuţi să se înghesuie.
Medicii speră ca situaţia să nu dureze mai mult de câteva zile, având în vedere că externări se pot face după trei zile de la sosirea în spital, în cazul în care copiii îşi pot continua tratamentul acasă.
Potrivit ultimei raportări făcute de medicii epidemiologi ai Direcţiei de Sănătate Publică Arad, valabilă pentru săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie, în judeţ erau înregistrate aproape 1400 de viroze şi peste 350 de pneumonii, cifrele încadrându-se în media specifică acestei perioade a anului.

Recomandările redacției