Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică, astfel încât medicii dentişti din judeţul Arad nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite. „Nici până acum sumele care erau acordate pentru acoperirea acestor servicii nu erau suficiente. Plafonul era de o mie de lei, sumă insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor într-o lună. Copiii, în principal, beneficiau de gratuităţi, însă ce nu se putea acoperi din plafon părinţii erau obligaţi să plătească. Un număr de 145 de medici dentişti îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Arad, care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă momentan nu sunt fonduri, există totuşi posibilitatea ca pe viitor să primim“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de medicină dentară preventivă şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale.
Printre serviciile care ar trebui decontate de Casa de Asigurări sunt consultaţiile, tratamentul cariei simple, trata­- mentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora.
Medicii dentişti susţin că România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele judeţe, cum este Aradul plafonul alocat stomatologilor este de 1.000, în timp ce alte judeţe primesc 200 de lei.
Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporţie de 40 – 60 la sută.
Medicii arădeni susţin că numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-şi potolească durerea. Din păcate, medicina dentară este cea mai vitregită. Alocaţia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din aceşti bani, ar putea fi puse două proteze. Dacă nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea câtorva carii simple, câteva extracţii şi cam atât.

Recomandările redacției