Dacă ar fi jucat în zilele noastre, probabil i s-ar fi spus „iron man“. Cu siguranță n-ar fi fost pe lista lui Pep Guardiola dar se poate să-i fi fost pe plac lui Mourinho sau Klopp. „Pe aici nu se trece“ nu este doar deviza armatei române în bătăliile din cele două războaie mondiale ci și un motto al carierei lui Biro Gabor. În vremurile sale de glorie, atacanți de soi descopereau trăinicia dictonului „fuga-i rușinoasă dar sănătoasă“ și schimbau zona de acțiune a terenului sau o luau pe rută ocolitoare direct pe pista de atletism a stadionului… dacă ea exista; la Arad nu exista pistă așa că varianta era clasicul urcat pe gard. Fără a fi un fotbalist brutal, Biro ataca mingea cu fermitate și bărbăție, așa cum scrie la manualul fotbalului cinstit. Au simțit asta inclusiv atacanții marelui Feyenoord, răpus nu doar de travaliul lui Gioni sau de glezna lui Domide ci și de „materialele“ marcă înregistrată Biro Gabor.

Nea Gabi, așa cum îl strigă prietenii și cum îl știm și noi cei mai tineri, n-a fost doar un fundaș de fier ci și un caracter de piatră; a răspuns cu fidelitate și respect șansei pe care i-a oferit-o UTA și iubirii pe care i-a purtat-o Aradul. A rămas aici, la malul Mureșului și singurele culori la fel de dragi ca roș-albul  tricoului textilist, i-au fost cele ale tricolorului românesc. El, secuiul care pășește cu sfială prin muzeul limbii române, a dovedit prin fapte că patriotismul nu ține nici de vorbe mari, nici de pumni bătuți în piept și nici de etnie, ci de caracter. La aniversarea clubului a venit îmbrăcat în treningul echipei naționale.

Pe 18 aprilie, UTA a împlinit 77 de ani. Pe 11 august, Biro Gabor a atins aceeași bornă. Într-adevăr un an greu dar frumos acel 1945. O lume se stingea sub tancurile purtătoare de seceră și ciocan, nu înainte însă de a ne dărui un club legendar și un străjer de netrecut la porțile acestuia. Se vor regăsi abia peste mulți ani dar de atunci nu s-au mai despărțit. Iar cadoul primit de vajnicul nostru apărător, la două zile de la aniversarea sa, a fost o revenire în arena unde a fost cel mai feroce gladiator. „Lovitura de începere a partidei UTA – Universitatea Cluj a fost dată de fostul jucător Gabor Biro“ ar fi anunțul sec al unui moment care a însemnat mult mai mult. Mii de oameni au asistat la momentul aproape miraculos, când între obișnuiții 22 de jucători ai fotbalului românesc de astăzi, a apărut un Fotbalist!

(foto: uta-arad.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției