Scandal în lumea modei, după ce brandul de lux Christian Dior ar fi copiat un cojoc românesc. ţinuta inclusă într-o colecţie de toamnă seamănă izbitor cu modelul unui cojoc tradiţional din ţara Beiu­șului, judeţul Bihor, scrie Libertatea.
Deși Dior vinde niște veste cu 30.000 euro, nici măcar o mică parte din această sumă nu ajunge la creatorii originali. Nu este prima dată când marile case de modă se inspiră din creațiile tradiționale ale diferitelor popoare, fără a menționa măcar sursa de inspirație.
Reprezentanții unei asociații din Beiuș, au semnalat asemănarea dintre modelul realizat de casa de modă Christian Dior și cojorul binşenesc, relatează ebihoreanul.ro.
Cei care au semnalat „plagiatul” spun că asemănările dintre cele două piese vestimentare sunt izbitoare. Ambele au marginile din blană neagră, acelaşi model floral în partea inferioară şi aceleaşi motive de culoare roşie. Casa de modă Christian Dior a renunțat însă la steagul tricolor de pe umărul vestei de la Beiuș. Același motiv ar fi fost pus de Dior și pe alt suman, arată sursa citată.
„This is Bihor, not Dior” este mesajul publicat pe pagina „La Blouse Roumaine”, care promovează prețuirea portului tra­dițional românesc în lume. De asemenea, „La Blouse Roumaine” cere Casei de mo-dă Christian Dior să recunoască public faptul că a copiat modelul tradițional din Bihor.

Recomandările redacției