Cu Iosif Matula, fost eurodeputat de Arad, despre importanţa alegerilor europarlamentare

Iosif Matula a fost europarlamentar din partea Partidului Democrat Liberal în legislatura 2009-2014. A făcut parte din cel mai puternic grup, cel al Popularilor Europeni, la care era afiliat partidul. Din această postură, a răspuns cu amabilitate întrebărilor legate de importanţa alegerilor europarlamentare şi de posibilitatea reală de a realiza, în calitate de eurodeputat, lucruri importante pentru ţară.

D-le Matula, sunt sau nu sunt importante aceste alegeri?

Iosif Matula: Eu zic că, pentru a răspunde la această întrebare este suficient să pornim de la scopul principal al înfiinţării Uniunii Europene. Concret, după cel mai catastrofal război mondial, un neamţ şi un francez au decis că trebuia făcut ceva pentru ca Europa să nu mai fie devastată de războaie. Şi, iată, în decurs de 70 de ani, ţările Uniunii Europene nu au mai trecut prin ororile războiului. Fie şi doar din acest motiv, putem spune fără dubiu că aceste alegeri sunt importante.

Toate partidele spun că vor să trimită în Parlamentul European oameni care să lupte pentru România, să aducă fonduri europene şi multe altele. Ce poate realiza, la modul real, un europarlamentar, pentru ţara lui?

Iosif Matula: La modul cel mai cinstit şi, poate simplist, în primul rând fiecare trebuie să-şi vadă de treabă, să fie serios şi conştiincios, să muncească, pentru ca, după un an sau doi, să fie luat în seamă, să fie ascultat. Dacă obţii încrederea celor din jurul tău, de la Est, Vest, Nord şi Sud şi dacă ai susţinerea unui grup politic puternic, începi să contezi. Trebuie spus, independenţii şi neafiliaţii au şanse infime de a fi luaţi în seamă.

Cum trebuie să procedezi ca să obţii unele avantaje pentru ţară, să aduci fonduri europene, de exemplu?

Iosif Matula: O calitate absolut necesară pentru un europarlamentar este diplomaţia. Să vă explic: întotdeauna când tu câştigi ceva, altcineva pierde. Ai nevoie de votul germanilor, dar Germania pierde ceva, ai nevoie de susţinerea Olandei, dar şi Olanda pierde pe urma câştigului tău. Şi atunci, ce faci ca să obţii susţinerea necesară? Dai dovadă de diplomaţie, discuţi, aduci argumente şi spui concret în ce puncte îl vei susţine, la rândul tău, pe cel căruia îi ceri susţinerea. Şi, mai ales, nu te pui după aceea să te baţi cu cărămida în piept, să dai frumos pe sticlă, pentru că poţi să-ţi iei adio de la susţinere.

Mulţi se laudă că vor face şi vor drege pentru ca Uniunea Europeană să nu se mai amestece în treburile României. Vor putea face ceva în acestă direcţie?

Iosif Matula: De mai bine de un an se tot vorbeşte despre aceste alegeri europarlamentare, dar nimeni nu a venit să spună concret ce anume şi-a asumat România prin semnarea tratatului de aderare. Prin acel act, România a acceptat anumite condiţii, a semnat, de pildă, punct cu punct, partajarea de competenţe pe anumite domenii. De ce nu spune nimeni care sunt, exact, domeniile pe care România a semnat partajarea, adică domeniile în care nu poate să ia decizii, pentru că a acceptat ca Uniunea Europeană să le ia ? Trebuie spus clar că tratatul nu este negociabil, că ori îl respecţi, ori ieşi din Uniunea Europeană.

Ce ne facem cu cei care exportă lupta politică din România în Parlamentul European?

Iosif Matula: Nu contează nici pe departe atâta cât se spune. Orice europarlamentar are dreptul să facă declaraţii politice, aşa cum fac parlamentarii din ţară. Aşa sunt şi tratate, ca nişte simple declaraţii politice ale unor politicieni care vor să apară pe sticlă, să facă paradă. Nu doar românii fac acest lucru, ci, în general cei din ţările latine, care au sângele mai fierbinte, ceilalţi nu. Dar, cum spuneam, nu prea contează, în economia legiferării europene nimeni nu ia în considerare aşa ceva.

Simion Todoca

 

 

Recomandările redacției