sibiuCazul de la Sibiu, în uma căruia doi angajaţi ai aeroportului au ajuns, marţi seara, la Spitalul Judeţean cu simptome ale unor afecţiuni respiratorii grave, după ce în prealabil un coleg de-al lor care avea simptome similare a murit luni, a pus pe jar Direcţia de Sănătate Publică Arad.
Potrivit presei locale sibiene, cei doi tineri au 22 şi, respectiv, 26 de ani şi lucrează în cadrul Aeroportului din Sibiu la încărcat/descărcat bagaje. Acum sunt internaţi la secţia Infecţioase a spitalului din Sibiu cu simptome de viroze respiratorii grave. Cei doi erau în concediu medical şi au fost trimişi de urgenţă la spital şi internaţi. Deocamdată nu se ştie de ce a decedat cea de a treia persoană. Reprezentanţii instituţiei au confirmat decesul angajatului lor, din cauza unei complicaţii de natură virală, dar se aşteaptă rezultatul probelor recoltate pentru a se stabili exact cauza infecţiei.
Angajatul Aeroportului din Sibiu care a decedat a avut o infecţie respiratorie gravă, iar ceilalţi doi colegi ai acestuia sunt într-o fază similară a bolii, probele recoltate de la aceştia fiind trimise la Institutul Cantacuzino, pentru a se stabili cauza. Nu este exclus ca angajatul aeroportului să fi căzut victimă unei forme severe de gripă, specialiştii lansând iniţial chiar ipoteza unei gripe porcine. „În astfel de si­tuaţii, nu putem decât să recomandăm populaţiei vaccinarea împotriva gripei. În Arad nu există deocamdată confirmat nici un astfel de caz, însă având în vedere că distanţa dintre cele două judeţe nu este una foarte mare, există oricând pericolul declanşării unei epidemii. Deocamdată, cea mai bună apărare împotriva viruşilor, mai ales în ceea ce priveşte persoanele cu o imunitate scăzută, este vaccinarea antigripală“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În cele din urmă, după efectuarea examenului anatomo-patologic, s-a dovedit faptul că decesul persoanei din data de 6 ianuarie 2014, în secţia ATI, a avut drept cauză diagnosticul de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor co-morbidităţi. Diagnosticul stabilit de medicii legişti exclude decesul din cauza oricărei forme de gripă. Celelalte două persoane cu suspiciune de gripă au fost internate, izolate, li se administrează tratament specific şi li s-au prelevat probe în vederea efectuării testelor la INCD Cantacuzino.
Vaccin din Olanda
Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei a început destul de târziu. Direcţia de Sănătate Publică a primit, la sfârşitul lunii decembrie, un număr de 8.500 de doze de vaccin din partea Ministerului Sănătăţii. Vaccinul este din Olanda, iar Direcţia de Sănătate Publică a distribuit dozele la cabintele medicilor de familie. DSP a cerut Ministerului Sănătăţii un număr total de 36.000 de doze. Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cro­nice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Recomandările redacției