Direcţia Silvică a pierdut fondul de vânătoare de la Petriş din cauză că Romsilva… are datorii la bugetul de stat

0
463

vanatoareDepartamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a organizat, în vară o acţiune de atribuire a unor fonduri de vânătoare. Cu această ocazie au fost depuse la sediul departamentului cu pricina patru dosare pentru atribuirea directă a dreptului de gestionare a faunei cinegetice, după cum se arată într-un proces verbal întocmit de Comisia de atribuire a dreptului de gestionare a faunei cinegetice intrat în posesia noastră. Unul dintre dosare a fost întocmit de Direcţia Silvică Arad pentru fondul de vânătoare de la Petriş. Surpriză însă. Direcţia Silvică Arad nu s-a „calificat” din cauză că Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva, o societate de stat… înregistra datorii la bugetul de stat. Acest lucru a fost dovedit cu ajutorul certificatului de înregistrare fiscală nr. 1177160/25.07.2014. Ulterior, fondul cu pricina a fost atribuit Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Arad, dar în condiţiile în care Direcţia Silvică a făcut contestaţie, iar comisia de soluţionare a contestaţiilor a decis să o admită, s-a organizat o nouă licitaţie. Din informaţiile noastre, luni a fost termenul limită pentru depunerea dosarelor, s-au înscris doi participanţi, dar Direcţia Silvică nu a putut să participe tot din cauza datoriilor.
Deşi am încercat să luăm legătura cu Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, acest lucru ne-a fost imposibil. În aceste condiţii, am trimis o solicitare scrisă pe adresa RNP, pentru a afla care au fost motivele pentru care s-a ajuns aici. De asemenea, am solicitat să ni se răspundă când vor fi plătite datoriile şi câte fonduri de vânătoare din ţară au fost pierdute din aceas­tă cauză.
Cheltuielile, corelate cu activităţile desfăşurate?
Trebuie spus însă că, în urmă cu câteva luni, ziarul nostru a trimis o altă solicitare scrisă către RNP, pentru a afla la cat s-au ridicat cheltuielile cu vânătoare pe parcursul sezonului de vânătoare trecut, care a fost profitul sau pierderea potrivit ultimului bilanţ în ceea ce priveşte activitatea de vânătoare. Răspunsul primit nu a prea avut legătură cu întrebările, dar din acesta a reieşit că Romsilva nu are probleme financiare. „Cheltuielile înregistrate sunt corelate cu acti­- vităţile [….] (n.r. sale – prezentate în prima parte a răspunsului) şi cu prevederile contractelor de ges­tionare a fondurilor cinegetice (referitoare la hrană, personal de întreţinere, taxe şi tarife de gestiune etc), iar veniturile înregistrate acoperă aceste cheltuieli, atât pentru fondurile ges­- tionate cu contracte standard, cât şi pentru cele (nu puţine la număr) cu contracte de gestiune temporară – fonduri atribuite pentru gospodărirea lor, până la atribuirea definitivă către alţi gestionari, în condiţiile legii”, se arăta în adresa trimisă redacţiei, care a fost semnată de Adam Crăciu­nescu, directorul general al RNP. Având în vedere că regia a ajuns să aibă datorii la ANAF, înseamnă că există însă anumite probleme de ordin financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.