Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, dispărut în 21 iulie în lacul Beliş-Fântânele, poate fi declarat mort prin hotărâre judecătorească abia după 2 ani dacă până atunci cadavrul nu este scos la suprafaţă, căutările în acest caz fiind sistate de autorităţi după 10 zile.

Potrivit prevederilor art. 49 al noului Cod Civil, care se referă la declararea judecătorească a morţii, cererea poate fi înaintată instanţei de către orice persoană interesată. În cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă. Dacă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevăzut în alin. (1) se socoteşte de la sfârşitul lunii în care s-au primit ultimele informaţii sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârşitul anului calendaristic”, se arată în documentul citat, conform Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de ISU Cluj, în ultimele zece zile de căutări au fost verificate toate informaţiile şi indiciile care ar fi putut duce la găsirea persoanei dispărute.

Potrivit surse citate, lacul Beliş-Fîntânele are adâncimi care variază subit şi peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40 de metri, sunt diverse resturi materiale în mediul subacvatic (buşteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului), dar şi straturi variabile de nămol pe fundul lacului.

Recomandările redacției