Directorul DSP Arad a ajuns astăzi, în Piața Catedralei unde, împreună cu reprezentanți TOP Arad, a verificat respectarea măsurilor restrictive, dar și utilizarea corectă a echipamentului de protecție împotriva covid-19 – măști și mănuși, de către cei aflați în piață.

Începe să devină toată lumea mai responsabilă, atât comunitatea cât și noi instituțiile. Toată lumea acceptă faptul că acest coronavirus a venit pe nepregătite, nici noi nu am fost pregătiți, nici spitalul, e un proces de învățare continuă. Ce am văzut, că se poartă mască, că există distanțiere socială însemnă că ne îndreptăm spre bine, încă nu este perfect. Trebuie să menținem acest trend. Noi acum urmărim cifrele să vedem ce s-a întâmplat de la Paști încoace. Este perioada de incubație a virusului. Momentan suntem într-un platou, dar dacă lucrurile încep să scadă, ne arată că măsurile pe care le-am luat sunt bune, dar depinde de fiecare dintre noi. Toți suntem responsabili în procesul acesta de prevenire a infecției cu coronavirus”, a precizat Horea Timiș.

Referitor la focarele de infecție apărute la căminele de bătrâni din municipiu și județ, directorul DSP Arad a făcut mai multe precizări. De asemenea, și la Arad se testează în masă prin metoda „pooling”, practic testarea mai multor persoane într-o singură probă.  

Sunt aceste cifre, pentru că și testăm. Nu putem să ne comparăm cu județe care nu testează sau care nu au PCR. Zilnic, capacitatea de testare 1 la 1, a Aradului este undeva la 300 de teste. Avem unele sectoare care nu sunt pe metodologie, unde testăm în masă, 1 la 5. Este metoda de „pooling” care o folosim și doar în ultimele zile am dezvoltat această metodă și vom merge cu ea și către instituții, vom testa și poliția locală și pe cei din vamă, suntem în discuție cu Penitenciarul, am început să testăm serviciul de ambulanță și testăm acele aglomerări sociale. Ne ducem acolo unde credem că virusul este într-o zonă asimptomatică. Aseară am testat un cămin și avem 8 pozitivi noi.  Tot ce există în presă, la televizor, acele mesaje sunt esențiale. Dacă respectăm aceste reguli, capacitatea de răspândire a virusului scade, nu dispare”, a afirmat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Despre spitalul de la EXPO și celelalte unități suport pentru covid-19 directorul DSP Arad a menționat că se încearcă izolarea pozitivilor, dar și separarea acestora de cei aflați în tratament.

Am avut un caz pozitiv nou. Nu poți să pui în același loc un pozitiv nou cu un pozitiv aflat în tratament. Se numește cohortare epidemiologică. De aceea am deschis spitalul de la Ineu. Urmărim cifrele și cazurile de pozitiv, iar spitalul de la EXPO este un back-up pentru noi, o zonă de rezervă care ne dă o oarecare liniște. Depinde și de tipul de pacient și de cohortarea epidemiologică. Sunt decizii medicale pe care le luăm. În momentul în care considerăm că suntem supraaglomerați, spitalul din Ineu, clinica Laser, Secția de Boli Infecțioase, Municipal, Județean, atunci vom decide dacă pe cei asimptomatici îi vom duce spre EXPO.

Spitalul Județean Arad nu este într-o situație normală. Nu au personal suficient și sunt asaltați de foarte multe cazuri. În ultima vreme s-au adaptat condițiilor, observăm această îmbunătățire în rata scăzută de îmbolnăviri în rândul personalului medical. Dacă în urmă cu o lună, aveam personal medical contaminat, acum vedem rezultate pozitive. Și-au modificat circuitele și începe o conștientizare mult mai mare. Suntem pe un trend spre bine”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

De asemenea, arădenii care sunt în izolare la domiciliu pentru 14 zile vor primi consiliere psihologică, mai exact psihologii vor contacta telefonic  persoanele în izolare la domiciliu, înregistrate în listele DSP. „Astăzi am semnat un contract cu Spitalul Județean și DGASPC, chiar acum o oră, prin care 20 de psihologi vor suna toate persoanele care se află în izolare la domiciliu și le vor oferi consiliere psihologică. Trebuie să ne ocupăm și de acest aspect”, a spus Horea Timiș.

Directorul DSP a avertizat că riscurile privind măsurile de relaxare ce vor fi implementate de la data de 15 mai sunt de creștere a cazurilor de covid-19. „După măsurile de relaxare, oarecum firești, de la Paști este o perioadă de 14-20 de zile când vom vedea impactul asupra comunității. Noi pentru acel moment ne pregătim”, a încheiat Horea Timiș.

  • Flo spune:

    Un alt impostor produs de fabrica de diplome V Goldis. Intr-o societate normala era agent de vanzari sau la banda! De asta a decazut orasul, repetentii au ajuns sa ne conduca!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției