Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, este convocată în faţa Curţii de Justiţie a Republicii franceze (CJR) în cadrul anchetei privind soluţionarea printr-un arbitraj controversat a afacerii Tapie-Credit Lyonnais, a anunţat miercuri seara jurnalul online Mediapart.

Christine Lagarde, fost ministru francez al economiei şi finanţelor, urmează să fie audiată în a doua jumătate a lunii mai, precizează site-ul de ştiri.

Ministru francez al economiei în perioada 2007-2011 până la numirea sa în fruntea FMI, Christine Lagarde este vizată de o anchetă pentru ‘complicitate la fals şi deturnare de fonduri publice’ pentru decizia sa de a recurge la o curte de arbitraj pentru soluţionarea unui contencios între banca franceză Credit Lyonnais şi Bernard Tapie, om de afaceri, patron de presă şi fost ministru, privind cumpărarea companiei de echipament sportiv Adidas.

Tribunalul arbitral, o instanţă privată, a condamnat în iulie 2008 consorţiul din care făcea parte banca (CDR) să-i acorde despăgubiri lui Tapie în valoare de 400 de milioane de euro (cu tot cu dobânzi).

Considerând ‘contestabilă’ recurgerea la arbitraj, CJR estimează că Lagarde s-a implicat ‘personal’ într-un proces cu ‘numeroase anomalii şi nereguli’. Directorul FMI şi-a justificat decizia prin dorinţa de a pune capăt unei proceduri lungi şi costisitoare, potrivit acesteia.

Contactat miercuri de AFP, FMI nu a dorit să facă niciun comentariu. La sfârşitul lunii martie, instituţia cu sediul la Washington a indicat că are în continuare ‘încredere’ în Christine Lagarde, la câteva zile după o percheziţie a poliţiei la domiciliul acesteia din Paris, în cadrul aceleiaşi anchete.

Potrivit Fondului, consiliul său de administraţie a fost informat cu privire la această afacere înaintea nominalizării lui Lagarde la conducerea instituţiei, în iulie 2011, funcţie în care l-a înlocuit pe Dominique Strauss-Kahn, constrâns să demisioneze.

 

Recomandările redacției