Cei doi dirijori ai Filarmonicii arădene, maestrul Cristian George Neagu şi maestrul Daniel Robert Rădoiaş se alătură demersului actorilor de la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad şi cer ajutorul Ministerului Culturii, Ministerului Muncii şi al Protecţiei Sociale, dar şi al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Dirijorii au întocmit o scrisoare deschisă, pe care o prezentăm aici:

 

 

„În dorința de a sprijini demersul nostru, având în vedere Hotărârea nr. 3 din 18.11.2020, articolul 2, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Arad, prin care „Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau fără public, în cadrul instituțiilor de spectacole și/sau de concerte, este interzisă”, Cristian Neagu și Robert Daniel Rădoiaș, dirijorii titulari ai celor două formații artistice ale Filarmonicii Arad, Orchestra Simfonică și Corul Academic, vă aducem la cunoștință efectele deosebit de grave ale acestei Hotărâri, asumată de către domnul Călin Bibarț, în dubla sa calitate, de membru decident al CLSUA și Primar al Municipiului Arad.

Interzicerea concertelor transmise pe o platformă creată la începutul lunii noiembrie, scenaonlinearadlive, la care aveau acces mai multe instituții arădene ne-a adus în imposibilitatea de a prezenta publicului meloman, în slujba căruia suntem, rodul muncii noastre. Menționăm că toate celelalte filarmonici din țară prezintă concerte transmise online, bineînțeles cu respectarea normelor sanitare. Nu știm de ce, numai la Arad nu putem transmite concerte online (care presupun, bineînțeles, și munca de repetiții aferentă), fapt care va avea drept consecință trimiterea noastră în șomaj.

Cu toate că programele și numărul interpreților au fost adaptate pentru a respecta cu strictețe toate normele sanitare de combatere și prevenire a SARS-COv-2, nu înțelegem și nu cunoaștem temeiul legal al acestei fatidice decizii prin care ni se interzice dreptul la muncă, garantat de lege. Amintim câteva dintre programele concertelor simfonice, vocal-simfonice și corale mult așteptate de către arădeni ce ar fi trebuit să aibă loc în decursul lunilor octombrie-decembrie: Antonio Vivaldi-Anotimpurile (solist: Gabriel Croitoru); Wolfgang Amadeus Mozart-Misericordias Domini K.222; Wolfgang Amadeus Mozart-Gran Partita K.361/370a; Ludwig van Beethoven-Fantezia pentru pian, cor și orchestră op. 80 (solist: Sorin Dogariu); Concert coral dedicat Zilei Naționale a României.

Interzicerea concertelor și implicit a repetițiilor, privarea cetățenilor urbei noastre și nu numai, de a se bucura de întreaga noastră dăruire artistică și emoțională, fără a avea niciun temei legal, (toate normele sanitare fiind respectate) depășește chiar și măsura suspendării contractelor timp de două luni (martie-mai a.c.) a întregului personal artistic.

Dubla măsură a autorităților locale, reprezentate de domnul Primar Călin Bibarț, a constituit-o înregistrarea și difuzarea unui Concert omagial dedicat Zilei Naționale a României la care a participat și un tânăr acompaniator amator, în timp ce artiștii consacrați ai Filarmonicii priveau uimiți la încălcarea propriilor decizii ale administrației arădene.

Deși ne-am dedicat întreaga viață în slujba artei muzicale interpretative alături de colegii noștri, artiști instrumentiști

și artiști lirici, acțiunile premeditate, rău voitoare de a ne interzice dreptul la muncă, de a ne discrimina, în raport cu angajații

altor instituții de profil din țară care se pot adresa publicului prin evenimente transmise online, sunt ușor de observat și ne întristează profund.

Prin aceste restricții care nu-și au logica în strategia locală sau națională de combatere și prevenire a pandemiei, cu toții avem de suferit, angajați ai instituțiilor de cultură (Filarmonică, Teatru) și publicul ce prețuiește frumosul artistic.

Din cauza unor astfel de verdicte injuste ne-am putea îndrepta cu pași rapizi și siguri către o lume monocromă, în care sufletul uman și viața însăși să fie lipsită de adevăr, sentimente, sublim și frumos.

Negăsind înțelegere și bună voință la factorii de decizie locali, pentru a ne facilita reconectarea în mediul online cu publicul nostru, facem apel la Dumneavoastră și la Ministerele pe care le conduceți să luați măsurile legale ce se impun în vederea reluării, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, a repetițiilor și a concertelor sub forma în care au fost organizate înainte de Hotărârea nr. 3 din 18.11.2020“.

 

Recomandările redacției