Cu sprijinul Consiliului Jude­țean Arad, care a aprobat o cofinanțare de 20 de mii de lei, câțiva dintre discipolii lui Mihai Botez au plecat în Țara Soarelui Răsare. Descendentul părintelui artelor marțiale din România, Hanshi Pavel Milovan vorbește despre stagiul de 16 zile. „Cu sprijinul domnului Iustin Cionca și a Consiliului Județean Arad, mergem în Japonia în amin­tirea și cinstirea numelui lui Mihai Botez. Deși a fost un promotor al tradiției japoneze, dra­gul nostru maestru nu a reușit să ajungă niciodată în leagănul artelor marțiale. De la plecarea dintre noi, de aproape șapte ani, spiritul lui Misa bacsi a rămas mereu cu noi, iar acum ne va însoți în Japonia. Reprezentăm Clubul Sportiv CS Seishi Budo, ce a devenit parte a AJJIF Global și școala Kaizen, înființată în cinstea lui Mihai Botez. Vom vi­zita diferite obiective dedicate artelor marțiale, dar ne vom întâlni și mari maeștri japonezi, printre care și cel care mi-a făcut onoarea de a-mi oferi titlul de Hanshi. E recunoaștere mondială ce se datorează anilor mun­ciți împreună cu soke Mihai Bo­tez cât a fost în viață”, spune Milovan, care îi va avea alături de el pe Sensei Ovidiu Bota, Senpai Fla­vius Maxim, pe susținătorul artelor marțiale arădene, Silviu Turc și fa­miliile lor.
În Japonia, arădenii au deja programate vizite la Templele Ueno Park, Templul Sengakuji, Muzeul Shitamachi, Muzeul Samurai, Lacul Ueno sau Templul Sensoji. Bine­în­țeles, vor și scurte sesiuni de an­trenamente chiar în patria artelor marțiale.
Cine a fost soke Mihai Botez?
Mihai Botez, căruia apropiații îi spuneau Mișa Baci, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viață pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad. În acest an, chiar pe 8 decembrie, va avea loc și cea de-a șaptea ediție a Zilei Judoului Arădean, competiție internațională organizată prin grija lui Silviu Turc, de o anvergură tot mai mare de la an la an.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai Botez a ajuns în cele din urmă, ca prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franța. La un moment dat, el a vrut să participe la cursu­rile sportive, dar inițial nu a fost acceptat. Ca să impresioneze cu pregătirea și cu calitățile sale, tâ­nărul Mihai Botez a făcut un pariu pe o ladă de ciocolată, efectuând un salt peste un camion militar. Trei ofițeri, un german, un italian și un japonez, au înțeles poten­țialul său și l-au luat discipol în artele marțiale.
După război, Mihai Botez s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion național absolut la gimnastică, iar în 1952 s-a clasat în-
tre primii 10 gimnaști ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. Însă gimnastica era doar o etapă către desăvârșirea ca judoka.
În 1957 a reușit să înființeze prima secție de judo din țară, Astra Arad, chiar dacă comuniștii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele și sporturile considerate tradiționale. În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obținut două centuri negre, 8 Dan în judo și 8 Dan în ju-jitsu.
În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului. În 2009, la vârsta de 87 de ani, maestrul era în Munţii Parâng! Plăcerile lui au fost judo, turismul montan, judo, fotografia şi iarăşi judo Din anul 1978 și până până când a plecat dintre noi, părintele judoului românesc a predat arte marțiale la Casa de Cultură a Sindicatelor din Arad, unde a rămas pe veci prin bustul ce tronează de anul trecut acolo.

Recomandările redacției