Grupul de experţi constituit de SUA şi UE pentru a schimba informaţii despre programul american de spionaj electronic dezvăluit presei de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, se va reuni în luna iulie, a anunţat miercuri la Strasbourg, în faţa eurodeputaţilor, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, transmite AFP.

Acest grup, asupra căruia s-a convenit pe data de 14 iunie, are ca obiectiv să ‘stabilească faptele’ legate de programul american de supraveghere a comunicaţiilor (PRISM), astfel încât Comisia ‘să poată evalua impactul acestuia asupra protejării datelor cetăţenilor’, a afirmat comisarul european.

‘SUA par să ia preocupările noastre foarte în serios’, a adăugat ea, precizând că prima reuniune va avea loc luna aceasta şi cea de a doua în septembrie, urmând ca în luna octombrie Comisia să prezinte Parlamentului European şi Consiliului UE un raport ce va conţine concluziile grupului.

Programul american de spionaj, care depăşeşte PRISM întrucât ţinteşte de asemenea instituţiile europene şi statele, este ‘ceva ce ne preocupă, pentru că el aruncă o umbră asupra încrederii mutuale indispensabile în relaţiile dintre parteneri şi aliaţi’, a mai ţinut să afirme Viviane Reding.

Comisia consideră că aceste dezvăluiri nu trebuie să împiedice iniţierea negocierilor pentru un acord transatlantic de liber schimb, primele discuţii fiind programate pentru luni. Dar, ‘dacă vrem ca acestea să fie un succes, trebuie ca încrederea să domnească, avem nevoie de transparenţă şi claritate, iar acestea exclud spionajul’, a subliniat ea.

‘Faptul că aceste programe sunt legate de securitatea naţională nu înseamnă că totul este permis’ şi trebuie găsit ‘un echilibru între obiectivele politice şi implicaţiile asupra drepturilor fundamentale, mai ales dreptul la viaţă privată’, a insistat comisarul european.

 

(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Flori Tiulea )

 

Recomandările redacției