Președintele grupului ALDE din Parlamentul European a anunțat dizolvarea acestuia și formarea unei noi familii europene de centru, împreună cu Emmanuel Macron. O mișcare importantă pe scena politicii europene, dar relativ previziblă, a fost anunțată de liderul grupului liberal european Guy Verhofstadt, la Florența.
În timpul dezbaterii cu contracandidații pentru postul de președinte al Comisiei UE, Verhofstadt a declarat dizolvarea ALDE și intenția formării unui nou grup în europarlament, notează Politico.eu.
Noua familie, pro-europeană, aflată la centrul spectrului politic, va fi formată împreună cu președintele Franței și cu candidații săi din lista „Renașterea” și cu oameni din alte partide.
Este neclar unde se va situa ALDE România, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în condițiile în care Verhofstadt a cerut excluderea acestuia din grup. Reprezentanții ALDE, printre care europarlamentara Renate Weber, au susținut că discuțiile despre excludere sunt o minciună și l-au acuzat pe Verhofstadt că e în campanie electorală. Deci, un conflict direct.
Însă USR-PLUS par a fi candidați pentru familia aflată în formare.

Recomandările redacției