Tragedia încă neelucidată de la Caracal a scos la lumină gravele disfuncționalități din instituțiile statului, nepriceperea, dar și lipsa totală de profesionalism a celor care trebuie să vegheze asupra siguranței populației. A scos la iveală lipsa de antrenament, de gândire strategică în cazuri dificile și mai mult, a scos în evidență lipsa de umanitate și pasivitatea oamenilor legii, în a căror mâini am fi dispuși și nevoiți să ne punem viața. Nu generalizăm, dar acum, populația este îndreptățită să-și pună mari semne de întrebare.

Dacă drama de la Caracal a ajuns să fie mediatizată, tocmai din cauza gravității faptelor, alte tragedii au rămas necunoscute, poveștile neajungând nici chiar să vadă lumina tiparelor. Mai mult, există cazuri care nu și-au găsit rezolvarea, victimele rămânând doar cifre în evidențele statului. Cei nealinați însă, care și-au pierdut persoane dragi rămân cu sufletele pustiite.

Cât privește situația copiilor nevoiți să facă naveta la școală, țara noastră este pe locuri fruntașe.

Mii de copii din sate fac naveta la școli din comune, orașe sau municipii, ca să poată beneficia de educație. Și din păcate, autostopul este la ordinea zilei. În mediul rural, toți mizează pe faptul că se cunosc între ei și astfel, potențialele pericole trec neobservate. Desigur, vorbim de un grad de naivitate, de obișnuință, dar și de încredere oarbă, oamenii tinzând să creadă că violatorii și crimalii în serie nu pândesc la coț de stradă, cum s-a întâmplat în cazul Alexandrei Măceșanu.

Necunoscute în multe cazuri

Pentru că ne putem acum rezuma doar la cifre, trebuie să subliniem că, numărul persoanelor dispărute la nivelul județului într-un an, nu este unul mic. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, anul trecut, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizate disparițiile a 163 de persoane. Vorbim de adulți, dar și de tineri. Polițiștii arădeni au găsit 147 de persoane din totalul celor dispăruți de la domiciliu.

Un număr de 16 persoane sunt încă negăsite. Deși la prima vedere, statistic vorbind, cifra nu pare mare, cazurile acestora sunt încă deschise. Familiile acestora – fie că vorbim  de părinți, de frați sau de parteneri de viață, nu știu ce soartă au avut persoanele dragi. Cursul vieții lor a fost altul după pierderea apropiaților.

Cum vorbim de necunoscute în cazul persoanelor negăsite, putem lua în calcul diferite scenarii, abuzuri, decese suspecte și chiar trafic de persoane.

Anul acesta, la nivel de Arad, polițiștii au fost sesizați în legătură cu dispariția a 61 de persoane. Autoritățile au identificat 57 de persoane din numărul total.

„Plecările voluntare de la domiciliu reprezintă o motivație frecventă a persoanelor declarate dispărute și găsite ulterior“, au susținut reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Trebuie spus că, la modul general, la nivel de țară, multe dintre persoanele dispărute sunt fie femei care au vrut să pună capăt relațiilor, fie tineri care au vrut să ia alte căi, în afara grijii familiei. Din păcate, s-a putut vedea că oamenii legii merg pe această premisă – de dispariție voluntară și atunci când sunt sesizate cazuri grave, cum este cel de la Caracal.

Cele mai multe victime ale traficului uman provin din România

Statisticile oficiale arată că, 74 la sută dintre victimele traficului de persoane din țările UE provin din țara noastră. De asemenea, 61 la sută dintre acestea au fost recrutate pentru exploatare sexuală.

Dacă tragedii se pot întâmpla chiar sub ochii părinților, atunci copiii și tinerii lipsiți de grija părintească sunt cu mult mai expuși. Pentru că nivelul de trai este scăzut, pentru că au posibilități puține și vor să le ofere un viitor mai bun urmașilor, multe familii sunt plecate în străinătate. Copiii rămân marcați emoțional de multe ori, în grija bunicilor sau chiar pe cont propriu, liberi să ia decizii necugetate în privința vieții lor.

Aradul are sute de copii cu părinți plecați peste graniță

După cum am mai prezentat într-un număr trecut al cotidianului nostru, în Arad și cel mai probabil și în alte zone din țară, numărul exact al copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste graniţă nu poate fi cuantificat. Asta arată datele oficiale privind serviciile sociale.

O evidență sumbră întocmită la solicitarea Ministerului Educației a aratat că, în primele luni ale anului trecut, în județul nostru erau 1.059 de copii ai căror părinți – unul sau ambii sunt în alte state pentru a câștiga mai bine. Din păcate, nu toți copiii cu părinți plecați intră în această statistică, dar față de anii trecuți s-a făcut ceva mai mult pentru întocmirea unei evidențe. Din total, un număr de 757 de copii aveau unul dintre părinți în străinătate.

Pentru o evidență mai aproape de realitate, dar mai ales pentru sprijinirea și supravegherea copiilor și tinerilor cu părință plecați peste hotare este nevoie ca primăriile și comunitatea să se implice mai mult.

Dincolo de aceste statistici se găsesc adevărate drame, sărăcie, suferință, dar și oameni ai statului, incapabili să protejeze populația.

Recomandările redacției