libertatii paginaViaţa mai multor arădeni care locuiesc pe strada Libertăţii a devenit un calvar, din cauza dejecţiilor care le intră în curţi şi în case ori de câte ori vine o ploaie mai serioasă. Motivul? Reţeaua de canalizare a fost construită de o asemenea manieră, încât produce doar necazuri. Nicolae Orban locuieşte la numărul 2 B. Acesta povesteşte că după introducerea canalizării a fost nevoit să îşi părăsească locul de muncă, pentru că trebuie să fie acasă să dea drumul la pompe de fiecare dată când plouă. „Sunt pur şi simplu disperat. Încep să tremur ori de câte ori plouă, iar noaptea nu putem dormi. Nici la serviciu nu mai pot merge de doi ani şi jumătate, că nu mă angajează nimeni dacă plec acasă când plouă. Voi ajunge să îmi fac singur dreptate dacă nu se rezolvă problema. Până să se facă canalizarea, la noi în curte se scurgea doar apa pluvială de pe stradă. Acum refulează şi canalizarea menajeră şi mă trezesc cu dejecţiile tuturor la mine în curte. Am investit o grămadă de bani în casa asta, am izolat fundaţia, să nu se mai infiltreze apă prin ea, dar degeaba. Pentru a mă feri pe cât posibil de apă şi dejecţii, am pregătit câţiva saci de nisip”, susţine Nicolae Orban. Din cauza inundaţiilor, acesta şi-a scos casa la vânzare. „De fiecare dată când plouă, apa trece peste bordurile de la drum. Am scos casa la vânzare, că nu mai pot rezista. Vreau însă să se rezolve problema. Cei de la Primărie nu ne-au ajutat cu nimic, în ciuda tuturor sesizărilor pe care le-am făcut. Singurul care a încercat să facă ceva a fost domnul Ţiţirigă, dar ceea ce a reuşit să facă a fost doar o soluţie de moment. Nici pe el nu-l putem suna tot timpul”, a mai spus bărbatul.
Duşi cu vorba de angajaţii Primăriei
Maria Dâmb, o altă locatară de pe strada Libertăţii, susţine că a fost dusă cu vorba de angajaţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei. „În urmă cu câţiva ani am avut curtea şi casa pline de apă şi dejecţii. Am făcut poze, ne-am dus cu ele la Primărie, cerând să fim despăgubiţi. Ni s-a spus că nu există evaluator angajat. Am aflat însă că un poliţist, care stă la câteva străzi de noi, a fost despăgubit după ce apa i-a distrus gazonul. Am făcut mai multe sesizări, la care ni s-a răs­puns că problema noastră va fi adusă la cunoştinţa Asociaţiei Pell Frischmann & Romair Consult (n.r.- consultantul care s-a ocupat de introducerea canalizării). Nu s-a întâmplat nimic bun. Deşi am făcut sesizări şi anul acesta, nu am mai primit niciun răspuns de la Pri­mă­rie. Am încercat să-i dăm în judecată, dar ni s-a cerut o taxă de timbru de 1.811 lei, pentru că am cerut şi daune. A trebuit să ne retragem acţiunea, pentru că nu mai aveam resurse financiare. Am fost nevoiţi să investim toţi banii în casă, pentru a remedia distrugerile făcute de inundaţii”, povesteşte femeia. Aceasta mai spune că oamenii au fost ameninţaţi de angajaţii Primăriei că dacă se mai ţin de reclamaţii, vor fi traşi la răspundere, pentru că s-au racordat ilegal la canalizare. „Nu este adevărat că am procedat ilegal. Înainte de a finaliza lucrarea, au fost cu o hârtie pe care au dat-o la semnat la toată lumea, prin care ne angajam că ne racor­dăm la reţea. Ni s-a spus că dacă nu semnăm, nu se va termina canalizarea”, a încheiat Maria Dâmb.
Curte neagră din cauza dejecţiilor
Un alt locatar se pregăteşte şi el să-şi vândă casa, pentru a scăpa de infernul produs de inundaţiile produse de canalizare menajeră şi pluvială. Până atunci şi-a pregătit câţiva saci de nisip, pentru a-i pune în calea apei. „După ploaie, toată curtea e nea­gră din cauza dejecţiilor, iar mirosul este îngrozitor. Am noroc că am un prister şi trag apa acolo cu pompa, iar când nu mai este apă pe stradă, îmi golesc acolo pristerul. Altă soluţie nu este. Am ajuns să consum curent de trei ori, în comparaţie cu consumul iniţial”, povesteşte arădeanul. Soţia sa sus­ţine că din cauza stresului provocat de canalizare a ajuns să se îmbolnă­vească.
Reprezentanţii Primăriei fac promisiuni
Pe de altă parte, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că în ultimul timp nu au mai venit sesizări din partea locatarilor, deci nu ar mai exista probleme pe strada Libertăţii.
„Anii trecuţi au fost reclamaţii, dar problemele au fost rezolvate. Recent nu au mai fost făcute sesizări. La 2 B e cea mai joasă zonă de pe stradă, iar apa se adună acolo. S-a ajuns într-o astfel de si­tuaţie din cauză că unele gospo­dării s-au racordat cu pluvialul în canalizarea menajeră, nu la cea pluvială. Debitul în canalizarea menajeră este constant, dar ori de câte ori plouă se depăşeşte de­bitul, iar apa iese în zonele joase. Investiţia a fost făcută cu bani de la Banca Mondială, pentru a asigura anumite standarde de confort şi de protecţia mediului. Pentru a încerca să venim în sprijinul oamenilor, acum se fac verificări, să ve­dem cine s-a branşat ilegal”, a de­- clarat Corina Drăghici.

Recomandările redacției