bun1Locuitorii de pe strada Simion Bărnuţiu au ajuns la disperare din cauza traficului greu care se desfăşoară la doar câţiva metri de casele lor. Gheorghe Săplăcan, reprezentantul lor şi, din cauza poziţionării casei sale, unul dintre cei mai afectaţi, a făcut încă din 2006 o sumedenie de adrese către toate instituţiile posibile pentru a li se rezolva problema, însă fără nici un folos. „Încă de la darea în folosinţă a supermarket-ului Kaufland, strada Simion Bărnuţiu a devenit rampa sa de aprovizionare. Liniştea publică este tulburată de luni până duminică şi de duminică până luni, în afara programului afişat. Au transformat străzile din străzi domeniu public în parcări pentru maşinile de mare tonaj care aprovizionează magazinul Kaufland. Atât ziua cât şi noaptea maşinile cu termo-king deranjează locuitorii cartierului, aceasta reprezentând un factor de stres şi o tulburare a liniştii publice, deoarece complexul Kaufland se află în centrul oraşului. Din anul 2006, când am făcut primul demers, problema nu s-a rezolvat nici până azi, locuitorii sunt revoltaţi şi probabil că vor recurge şi la măsuri extreme dacă problema nu se rezolvă“, ne-a declarat Gheorghe Săplăcan.

Acesta a dat exemplul Timişoarei, unde magazinul Kaufland are, la fel ca în Arad, o poziţionare centrală. „În ciuda acestui fapt, situaţiile sunt total diferite. În timp ce la Arad programul de aprovizionare al Kaufland este de luni până duminică, între orele 06-19.00, la Timişoara orarul este de luni până vineri, între orele 07.00 – 15.00, iar sâmbăta de la 06.00 până la 09.00. Din respect pentru locuitorii din zonă, duminica nu se face aprovizionarea“, susţine Săplăcan.

Considerând că a ajuns să trăiască în teroare, Gheorghe Săplăcan, împreună cu familia sa şi cu încă 140 de locuitori de pe stradă, s-au adresat de-a lungul timpului peste tot unde s-a putut: Prefectură, Direcţiei de Sănătate Publică, Primăriei – cu sute de adrese, Poliţiei, Poliţiei locale, ziare naţionale, Protecţiei Mediului, magazinului Kaufland, Tribunalului Arad – care chiar le-a dat câştig de cauză însă au pierdut în cele din urmă în faţa Curţii de Apel Timişoara şi au ajuns în cele din urmă să se plângă chiar la Procurorul general, Avocatului Poporului şi în cele din urmă vor ajunge şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În 2010, Tribunalul Arad le-a dat câştig de cauză locuitorilor de pe strada Simion Bărnuţiu şi din împrejurimi. Conform sentinţei civile „reclamanţii sunt cei mai afectaţi de accesul autovehiculelor de tonaj greu în curtea complexului comercial, datorită faptului că imobilul în care locuiesc este amplasat în faţa porţii de acces. Mai mult, complexul comercial nu are un portar sau o persoană de contact care să îndrume conducătorii auto, aceştia fiind nevoiţi să claxoneze sau să bată în poartă până când cineva le deschide, fapt care deranjează liniştea publică. Pe stradă nu este amplasată o toaletă publică ecologică, şoferii care aşteaptă să descarce marfa în curtea complexului îşi fac necesităţile fiziologice în stradă, în faţa caselor locuitorilor, împrejurare care atrage indignarea acestora. Încă de la darea în folosinţă a complexului comercial, indiferent dacă este zi sau noapte ori zi de repaus săptămânal, TIR-urile opresc uneori în coloană, sub geamurile locatarilor şi stau cu motoarele pornite, iarna din cauza frigului, vara pentru a putea funcţiona sistemul de climatizare, încălcând liniştea şi somnul locatarilor. Datorită carosabilului îngust, autovehiculele de mare tonaj care au intrat pe strada Simion Bărnuţiu au distrus în mai multe rânduri indicatoarele rutiere şi bordurile, au smuls copacii din rădăcini, au avariat autoturismele riveranilor parcate în faţa imobilelor acestora. Zgomotul produs de motoarele TIR-urilor şi ale aparatelor de frig, precum şi noxele care provin de la gazele de eşapament sunt deranjante atât pentru cei vârstnici cât şi pentru cei care trebuie să meragă la serviciu şi care nu se pot odihni noaptea din cauza zgomotului, locuitorii străzii Simion Bărnuţiu neputându-se obişnui cu această situaţie care durează de mai mulţi ani. De asemenea, datorită traficului greu reţeaua de canalizare de pe stradă a fost distrusă, iar atunci când plouă apa iese din reţeaua de canalizare şi pătrunde în curţile oamenilor, lucru care s-a mai întâmplat anterior. Datorită comportamentului violent al unor conducători auto, oamenii au fost nevoiţi să ceară sprijinul poliţiei în mai multe rânduri“.

Kaufland răspunde

De cealaltă parte, Iolanda Zotescu, reprezentantul biroului de presă al Kaufland, ne-a declarat că „în urma mai multor sesizări pe care domnul Săplăcan le-a adresat atât Primăriei şi Poliţiei Arad, cât şi altor autorităţi locale arădene, directorul nostru regional a participat la câteva întâlniri cu acesta, ultima chiar la sediul Poliţiei. De fiecare dată i s-a adus la cunoştinţă faptul că orarul nostru de funcţionare este agreat şi aprobat de către autorităţile locale. În conformitate cu Avizul Orar de Funcţionare, înregistrat sub nr. 1589, eliberat la data de 16.07.2007 şi reavizat la 28.02.2013, avem dreptul să desfăşuram atât activităţi comerciale, cât şi activităţi conexe de aprovizionare şi curăţenie în intervalul orar 06.00 – 22.00 de luni până duminică. Pe de alta parte, am instaurat o procedură conform căreia şoferii de camioane ce livrează marfa, informează întodeauna directorul de magazin înainte de a ajunge în Arad, în ideea de a nu exista situaţii în care camioanele să staţioneze pe strada Simion Bărnuţiu. Având în vedere faptul că magazinele Kaufland se deschid la ora 07:30 şi pentru că oferim clienţilor marfă proaspătă, aprovizionarea se realizează zilnic, încă de la prima oră. La fel se întâmplă în toate magazinele Kaufland din ţară, iar Timişoara nu face excepţie“.

 

 

 

 

Recomandările redacției