Piața dispozitivelor medicale portabile inteligente, care era deja mare la nivel global, se extinde rapid, urmând ca 320 de milioane de dispozitive medicale și de monitorizare a sănătății să fie vândute la nivel mondial în 2022, număr care ar putea ajunge la 440 de milioane de unități până în 2024, potrivit raportului Deloitte. De asemenea,  ceasurile inteligente se bucură de o creștere rapidă a gradului de adopție, consumatorii folosindu-le nu numai pentru monitorizarea pașilor zilnici (59%), a antrenamentelor sau performanțelor sportive (42%) și a sănătății inimii (37%), ci și pentru identificarea posibilelor simptome de COVID-19 (11%), cu ajutorul unor funcționalități precum alertele în cazul saturației scăzute de oxigen – un simptom care poate pune viața în pericol și care este greu de detectat fără un dispozitiv specializat.

Raportul estimează, de asemenea, că piața jocurilor video va ajunge la 900 de milioane de console în 2022, generând venituri de 81 de miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de 2021 și substanțial mai mari față de veniturile generate de utilizatorii de jocuri pe mobil și pe calculator. Raportul mai estimează că vânzările de software pentru console vor continua să crească, ajungând la aproape 70 de miliarde de dolari până în 2025.

Criza semiconductoarelor, apărută pe fondul creșterii semnificative a cererii în contextul transformării digitale accelerate de pandemie, se va extinde în 2022, subliniază raportul, și abia peste 24 de luni situația anumitor componente va începe să se redreseze. Cu toate acestea, deficitul va fi mai puțin sever decât în 2021 și nu va afecta toate categoriile de cipuri. În acest context, investițiile în semiconductoare realizate de fondurile cu capital de risc iau amploare și vor răspunde cererii de noi tipuri de cipuri, raportul estimând că în 2022 se vor înregistra la nivel global investiții de peste șase miliarde de dolari în companii care produc semiconductoare.

„Pandemia a generat oportunități pentru industria de tehnologie, media și telecomunicații, prin crearea unui context care a dus la creșterea interesului din partea consumatorilor și la apariția unor nișe noi de piață, dar a și intensificat competiția în rândul jucătorilor, precum cei care oferă servicii de streaming video. Și în România vedem oportunități, cum ar fi accesul la capital suplimentar, aspect care va continua să accelereze adoptarea tehnologiei pentru a depăși provocările generate de criza sanitară. O astfel de inițiativă este și Programul Național de Redresare și Reziliență, care prevede investiții în valoare de 500 de milioane de euro în dezvoltarea microelectronicii. Într-o primă fază, este vorba de proiecte care vizează procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, o inițiativă care ar putea contribui la soluționarea deficitului înregistrat la nivel mondial în acest sector”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator, Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Recomandările redacției