Studii făcute pe o durată de 30 de ani arată că, dacă o persoană din anturajul tău divorțează, riscul de a ți se destrăma și ție căsnicia crește considerabil.

divort-ceartaCercetările au fost făcute la Universitatea Harvard și au inclus 5.000 de persoane. S-a constatat că, dacă o persoană are frați sau surori care au divorțat, riscul de a se separa de soț este de 22%, dacă este vorba de un prieten, ajunge la 33 %, iar când un coleg de muncă face acest pas, riscul este de 55%.
Cercetătorii au observat că dacă ai un amic al cărui prieten a divorțat, unda de șoc ajunge și la tine, prin relatările cunoștinței comune. Și așa, „microbul” despărțirii ajunge să se propage în societate ca o „boală infecțioasă”.

► Ai sau nu imunitate

Explicația este simplă. Dacă, până la un moment dat, tu și soțul tău considerați divorțul ca pe ceva inacceptabil, pe măsură ce în anturajul vostru apar oameni care au trecut prin asta și par foarte fericiți, opinia voastră se poate schimba. Dar asta se poate întâmpla dacă ceva scârțâie în căsnicia voastră, doar dacă sunteți nefericiți și până acum nu ați avut curajul să puneți problema despărțirii. Dar, dacă lucrurile merg bine, nu ar avea cum să vă atingă ceea ce se întâmplă în jur. Este ca atunci când un om sănătos și cu o imunitate bună intră în contact cu oameni bolnavi, fără a lua vreun virus. Dacă, însă, imunitatea îi este slăbită, poate prinde orice mică răceală.

►  Petreceți timp de calitate împreună

Dacă îți faci griji în privința căsniciei tale, iată câteva sugestii ca să eviți un eventual dezastru. Chiar dacă nu vă mai vedeți capul de treburi, rezervați-vă din când în când cel puțin o oră în care să fiți doar voi doi și să vorbiți, nu doar despre probleme casnice, ci și despre ceea ce simțiți și gândiți. Încercați să vă aduceți aminte cum era când vă vedeați în oraș și chiar să vă dați o astfel de întâlnire. Nu e nevoie de ceva foarte special și de mare cheltuială, o simplă plimbare în parc, de exemplu, poate fi de ajuns. Puteți organiza ceva chiar acasă. Ce zici de o seară de film sau de o cină la lumina lumânărilor? O altă idee este să faceți împreună ceva nou. Ce-ar fi să mergeți la un curs de dans sau să vizitați un loc în care nu ați mai fost niciodată?

► COMUNICAREA, ANTIDOTUL

Comunică deschis și sincer. Chiar dacă îl cunoști de atâția ani, nu considera că poţi anticipa ce urmează să spună și că știi totul despre el. Tot mai ai ce afla. Nu lăsa să treacă prea mult timp în care să nu vorbiți și nu discutați doar banalități, ci despre cum v-ați simțit, ce gânduri aveți și chiar ce vă deranjează unul la celălalt. Bineînțeles că ultimul subiect ar trebui să fie abordat cu mult tact și nu prea des. În plus, arată-i că-l apreciezi și că-l iubești. Ascultă-l când are nevoie și spune-i atunci când remarci ceva pozitiv la el.

NU TE LUA DUPĂ APARENȚE

„În spațiul social, orice poate fi imitat. Aşa cum apare dorința să îți iei un anumit tip de mașină dacă și-a luat cel mai bun prieten al tău, se poate întâmpla să simți că e contagios curajul celuilalt de a pune capăt unei căsnicii. Avem tendința de a judeca după aparențe. Fără să știm ce se întâmplă cu adevărat în viața celuilalt și ce simte el, ne lăsăm ispitiți de aerul de libertate afișat. Evident, acest aspect apare atunci când ceva acasă nu merge chiar foarte bine. Rutina îți umple timpul, certurile sunt mai dese decât momentele plăcute, iar nemulțumirile nu sunt discutate și lămurite. Ca să nu te lași influențată de ceilalți, concentrează-te pe căsnicia ta, nu pe ce fac ceilalți și, mai ales, nu judeca după aparențe.”

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției