carneUna dintre firmele implicate în do­sarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanţ de hypermarketuri „cantităţi importante” de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi „excremente de rozătoare”, aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.
Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele dintr-un lanţ de supermarket-uri, aspect constatat de George Olteanu, responsabil în cadrul filialei Braşov, respectiv „pulpele de pui recepţionate în data de 11 septembrie prezentau un miros rânced, închis, iar, în pa­leţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca)”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca acti­vitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, res­pectiv de medici veterinari.
„La data de 13 septembrie, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii vete­rinari: sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale tri­mise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO… sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv”, se arată în referat.
Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar şi a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro. Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor. La această oră, A.N.S.V.A face controale în toată ţara pentru a depista şi alte posibile cantităţi de carne alterată.
(C.G.)

Recomandările redacției