Volumul Doamne ale scrisului românesc la început de secol XXI a apărut în vara acestui an, 2016, la Editura Olim­pias din Galați, iar vinovata fără vină pentru această culegere de 24 de interviuri luate de la 24 de scriitoare este Ligya Diaconescu.
Volumul cuprinde peste 250 de pagini, iar nota originală a interviurilor e dată de personalizarea întrebărilor pentru fiecare participantă.
Prefața îi aparține prof. dr. Adrian Botez, care ne recomandă cu căldură acest volum, fiind la fel de fascinat lecturându-l ca de un alt volum închinat doamnelor şi publicat cu mult timp în urmă de Constantin Gane: Trecute vieți de doamne și domnițe. Adrian Botez prezintă doamnele (scriitoare ale) secolului XXI subliniind faptul că meseriile de bază ale acestora sunt altele decât me­seria de scriitor: profesoare, medici, contabile, inginere…
Ce aduce nou acest volum? Pe lângă interviul în sine (personalizat), fiecare scriitoare ne prezintă câte o mostră din scriitura sa. Răspunsurile intervievatelor sunt autentice arte poetice: „Eu sunt ca un mercur agățat de coada unui melc, care poartă gâze-n cochilie”, sau „Scriu! Scriu de toate! Altfel de porunci!” (Florica R. Cândea).
Alături de numele Floricăi R. Cândea, binecunoscut la Arad în urma publicării a numeroase și valoroase cărți apreciate de arădeni drept bijuterii stilistice, se evi­dențiază și numele Rodicăi P. Calotă, a cărei Murmuzaccie oferă celui care adastă o clipă asupra rândurilor sale o lectură mai mult decât savuroasă.
Mariana Popa (scriitoarea), este… o economistă iubitoare de Nichita Stănescu, care l-a redescoperit pe Dumne­zeu trecând prin moarte clinică; poemele sale sunt delicate, pure, închinate Cuvântului…
Doamnele scrisului românesc păs­trează între filele sale multe alte nume importante în țară sau peste hotare. Prin operele lor, toate aceste scriitoare completează un puzzle ale cărui piese sunt marile (și clasicile) teme poetice: iubirea, credința, viața…
Consider că antologia merită lecturată fie şi doar pentru a le cunoaşte şi altfel decît ca scriitoare pe Doamnele de azi ale literaturii românești, iar pasul următor va fi, cu siguranță, aprofundarea operelor acestora.
Carina A. Baba

Recomandările redacției