vaccinDin totalul celor 8.500 de doze de vaccin antigripal, care au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică tocmai din Olanda, au fost vaccinate doar 632 de persoane. Campania de vaccinare este gratuită şi este derulată de către Ministerul Sănă­tăţii, prin DSP Arad.
DSP a cerut Ministerului Sănătăţii un număr total de 36.000 de doze. „Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV; gra­videle; medicii, cadrele sanitare şi per­sonal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din uni­tăţile de bolnavi cronici, care vin în con­tact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoa­nele peste 65 ani“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Medicii arădeni susţin că vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de a preveni gripa. Se recomandă efectuarea vaccinării în lunile octombrie – noiembrie, însă nici în lunile decembrie şi ianuarie nu este prea târziu. În fiecare an, este dis­po­nibil un alt tip de vaccin antigripal, deoa­rece virusurile care declanşează gripa îşi modifică tulpinile sau apar altele noi.
Toate persoanele cu o vârstă de peste şase luni trebuie să fie vaccinate. Acest vaccin nu este recomandat însă persoanelor cu alergie la ouă, pacienţilor cu pneumonie, pacienţilor cu febră sau femeilor însărcinate.
Persoanele expuse complicaţiilor ca­uzate de gripă trebuie imunizate imediat ce vaccinul este disponibil. Este vorba  despre persoanele care au peste 65 de ani; cadrele medicale din instituţiile speciali­zate în tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de inimă); adulţii şi copiii cu boli cardiovasculare, boli ale plămâ­nilor, inclusiv astm; adulţii şi copiii care au necesitat în mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurenţa anumitor boli (boli metabolice cronice, boli renale, afecţiuni ale sistemului imunitar etc).
Antibioticele sunt eficiente împotriva infecţiilor bacteriene, dar nu au efect împotriva infecţiilor virale, cum ar fi răceala sau gripa. Populaţia nu trebuie să ia antibiotice decât cu prescripţia medicului.

Recomandările redacției