munca primaNoţiunea de muncă în folosul comunităţii a primit o semnificaţie mai puternică după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Potrivit celor declarate de Dalina Groza, şeful Serviciului de Probaţiune Arad, noua legislaţie penală a adus o schimbare a filosofiei pedepsei şi o orientare a acesteia dinspre dimensiunea punitivă către dimensiunea comunitară, pentru a facilita reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni. „Instan­ţa de judecată, ţinând cont de persoană, de consimţământul aces­teia şi de riscul de pericol social, poate dispune sancţiuni neprivative de libertate, care pot include şi obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, în următoarele cazuri: amânarea apli­cării pedepsei (însoţită de 30-60 zile de muncă în folosul comunităţii) – art. 85, alin. 2, lit. b, din Codul Penal; suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii (însoţită de 60-120 zile de muncă în folosul comunităţii) – art. 93, alin. 3, din Codul Penal; înlocuirea pedepsei amenzii cu obligaţia de a presta muncă în folosul comunitătii (30-400 zile), art. 64, alin. 1 din Codul Penal”, susţine Dalina Groza. Aceasta a ţinut să precizeze că Serviciul de Probaţiune supraveghează  executarea obligaţiilor privind prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii. De menţionat că potrivit dispoziţiilor art. 404, din Noul Cod de Procedură Penală, instanţa de judecată are obligaţia de a menţiona în dispozitivul hotărârii judecătoreşti, două  instituţii în care s-ar putea presta muncă în folosul comunităţii. Pe site-ul Ministerului Justiţiei se află Baza Naţională, cuprinzând toate instituţiile publice, (în special primării), cu care colaborează toate serviciile de probaţiune, în care pot fi direcţionate persoanele care au săvârşit infracţiuni şi au fost sanţionate penal, pentru executarea obligaţiei de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii. „La această dată, Serviciul de Probaţiune Arad are în supraveghere un număr de 355 de persoane. Din totalul de 355 de persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune Arad, 47 de persoane  au fost condamnate în temeiul Noului Cod Penal, dintre care, cinci persoane  au fost obligate prin hotărâri judecătoreşti să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, respectiv: două hotărâri pronunţate de Judecătoria Lipova, două hotărâri pronunţate de  Tribunalul Arad şi o hotărâre pronunţată de Judecătoria Arad”, a mai spus Dalina Groza.
Trebuie spus că pentru moment s-au pronunţat hotărâri definitive pentru obligarea unor persoane să muncească în interesul comunităţii doar în cazul a cinci persoane. Printre cei condamnaţi la muncă în folosul comunităţii în primă instanţă se află şi fostul inspector şcolar general Mihai Spânu, implicat în scandalul mitei de la bacalaureat, care va trebui să muncească 60 de zile la Primăria Vladimirescu şi complicea sa, Lavinia Biţ, care trebuie să muncească 60 de zile la Primăria Fântânele.
Parteneriat profitabil
Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu, susţine că primăria pe care o conduce a intrat într-un parteneriat cu Serviciul de Probaţiune, pentru ca la sfârşit de an procentul de amenzi neîncasate să fie cât mai mic. „Conform Codului Fiscal, amenzile primite de cetăţenii comunei pe te­ritoriul ţării se fac venituri la bugetul local. În aceste condiţii, avem de încasat miliarde de lei din amenzi. Cele de la circulaţie se încasează, dar alte categorii, cele mai multe, nu. Persoanele amendate pentru prostituţie, pentru bătăi, ne spun că nu au de unde să plătească. Unei femei, care mi-a cerut o adeverinţă să meargă la medic i-am spus că nu îi putem da ce ne-a solicitat din cauză că are prea multe amenzi. Mi-a răspuns atunci că îmi dă şi mie un prunc să-l ţin”, povesteşte Crişan. Primarul susţine că autorităţile locale din Vladimirescu deschid acţiuni în instanţă pentru a obliga rău-platnicii să muncească în folosul comunităţii. „Primăria are totuşi de câştigat, deşi eficienţa nu e cea mai grozavă. La sfârşit de an, când se face situaţia statistică pentru Finanţe, procentul de amenzi neîncasate este mai mic”, a mai spus Crişan.
Spânu ar putea lucra la IT
În ceea ce-l priveşte pe Spânu,primarul susţine că în situaţia în care hotărârea judecătorească va rămâne definitivă, îl va aştepta la Primărie, pentru a lucra la compartimentul IT. „Chiar avem în organigramă un post de IT-ist, cu patru ore pe zi. Cred că fostul inspector ne va fi mult mai folositor aici, lucrând într-un domeniu pe care îl cunoaş­te, decât dacă l-am trimite afară la muncă. Până acum am avut la muncă în folosul comunităţii două «fete vesele», una dintre ele având de executat doar o zi. Ar fi trebuit să muncească la noi şi un bărbat, dar nu s-a prezentat. Din câte am înţeles a ajuns din nou în penitenciar”, a încheiat Crişan.

Recomandările redacției