sdiLa Colegiul Județean al Liderilor, organizat de Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad, au participat în calitate de invitați deputatul Flavius Măduța și Amalia Pașca, consilier al senatorului Constantin Traian Igaș. La această întâlnire au fost invitați toți senatorii și deputații de Arad însă invitația a rămas, pentru majoritatea dintre aceștia, fără răspuns. „Aleșii noștri au primit, în scris, revendicările membrilor noștri de sindicat care stau la baza declanșării grevei generale și li s-a cerut acestora un punct de vedere referitor la demersul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Invitații prezenți au afirmat în declarațiile lor că susțin finanțarea corespunzătoare a educației și că vor avea luări de cuvânt în Parlamentul României privind situația din Educație. Apreciem deschiderea și suportul promis din partea acestora și așteptăm implicarea lor în rezolvarea  problemelor care au fost evidențiate în cadrul acestei întâlniri“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Sindicatul realizează în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie 2013 un referendum la nivelul tuturor școlilor din județ pentru consultarea membrilor de sindicat în vederea declanșării grevei generale începând cu 9 decembrie 2013. „Au fost aduse la cunoștința colegilor din  unitățile șco­lare aparținătoare solicitările care stau la baza acestui referendum: acordarea unei majorări sa­lariale de 50%, începând cu 1 ianuarie 2014 pentru profesorii debutanți, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1, ceea ce ar însemna practic aplicarea prevederilor Legii nr.221/2008; respectarea L.E.N., în sensul acordării a 6% din P.I.B. pentru educație începând cu anul 2014; reîntregirea veniturilor personalului din învățământ la ni­velul celor din anul 2009, ceea ce ar determina creșterea salariilor personalului din învățământ cu peste 15%“, susţine Ieneşescu.
Sindicatele mai cer majorarea salariului personalului nedidactic, prin reintroducerea sporului de vechime în muncă și aplicarea Regulamentului de acordare a sporurilor; debirocratizarea sistemului de învățământ, prin reduce­rea semnificativă a situațiilor și a evidențelor pe care le întocmesc cadrele didactice. La această dată, membrii SDÎ Arad își exprimă opțiunea privind declanșarea grevei generale semnând tabelele trimise în școli. Având în vedere  ne­mulțumirile acumulate în învățământul preuniversitar, există convingerea că majoritatea salariaților vor opta pentru grevă.

Recomandările redacției