Prima ședință prin videoconferință a Grupului de Lucru din cadrul Federației Române de Fotbal, dedicat situației competiționale din România în contextul pandemiei COVID-19, s-a ținut miercuri seara. Acest grup este format din: Răzvan Burleanu (președinte FRF), Gabriel Bodescu (secretar general-adjunct FRF), Felix Grigore (manager competiții FRF),Mihai Andrieș (membru competiții FRF), Adrian Stângaciu (șef serviciu juridic FRF), Justin Ștefan (secretar general LPF), Emilian Hulubei (președinte AFAN și membru în Comitetul Executiv FRF) și reprezentanții Ligii I, Ligii a II-a și Ligii a III-a în Comitetul Executiv, respectiv Valeriu Argăseală (FCSB) și Bogdan Bălănescu (SC Dinamo 1948), Auraș Brașoveanu (Concordia Chiajna), Marius Burcă (Metaloglobus), Florea Spânu (CSO Filiași) și Mihai Dăscălescu (AFC Unirea 1924).
În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că termenul cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai 2020, dacă situația privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăți în jurul acestei date. Cealaltă variantă ar fi 13 iunie.
Așa cum v-am informat deja, campionatul Ligii a II-a, ediţia 2019/2020, ar putea continua într-o variantă specială pentru a se încheia şi a determina echipele care vor promova în Liga 1, respectiv cele care vor retro­grada în Liga a III-a. La nivelul Ligii a II-a ar urma să se joace astfel: primele opt clasate din acest moment vor intra în play-off, în timp ce restul de zece vor merge în play-out. Echipele îşi vor păstra în noul clasament punctele obţinute până în acest moment, mai puţin pe cele câştigate la „masa verde” în retur cu exclusa Sportul Snagov, unde e cazul. Cluburile vor juca câte un singur meci împotriva adversarilor din „noul” clasament din care vor face parte, iar ordinea partidelor, acasă sau în deplasare, va fi stabilită prin tragere la sorţi. Deci, în play-off vor fi 7 me­ciuri în total de fiecare echipă, iar în play-out sunt câte nouă jocuri de fiecare.
Regulile promovării, respectiv retrogradării vor rămân aceleaşi ca în sezonul normal. Primele două clasate acum în play-off vor promova direct, iar a treia clasată merge la barajul pentru promovare. Din play-out vor retrograda ultimele trei clasate din cele zece echipe.
Cert este că echipelor din Liga a II-a li s-a recomandat să nu îşi reia pregătirea în curând, atâta timp cât este declarată stare de urgenţă, iar aceasta are şanse mari, la cum evoluează răspândirea coronavirusului, să fie prelungită pentru încă 30 de zile. Cluburile care nu respectă această regulă îşi asumă riscuri.
Prin urmare, Laszlo Balint și colegii săi din stafful tehnic au fost nevoiți să anuleze reunirea echipei, programată pentru luni, 23 martie. Jucătorii UTA-ei țin în permanență legătura prin whatsapp cu antrenorul lor, care încearcă să-i țină pe cât posibil în priză cu
exerciții fizice ce se pot executa și acasă, în apartamente sau curți.
În cel mai bun caz, utiștii își vor relua pregătirea pe 16 aprilie, pentru ca o lună mai târziu să joace din nou pe puncte. Dacă se menține și regula anulării celor trei puncte luate la „masa verde” cu Snagovul, adversarii „Bătrânei Doamne” în sprintul final pentru promovare vor fi: Mioveni, Turris, FC Argeș, Petrolul, Rapid, Metaloglobus și Farul Constanța.
Noutăți în acest sens am putea avea chiar în acest weekend, căci e programată o nouă întâlnire a grupului de lucru, tot prin videoconferință.

Recomandările redacției