OPEC și-a pierdut din autoritatea pe care o avea pe piața petrolului. Astfel, de acum înainte, acțiunile și tweet-urile a trei oameni vor hotărâ cursul prețului petrolului. Este vorba despre Trump, Putin și prințul Mohammed Bin Salman și fiecare dintre ei urmărește altceva.

OPEC încă încearcă să găsescă un scop comun însă SUA, Rusia și Arabia Sadită domină piața globală. Împreună produc mai mult decât 15 din țările membre OPEC. Cele trei țări extrag la un ritm record și ar putea accelera și mai mult acest proces anul viitor, scrie Bloomberg.

Creșterea producției după ce rușii și saudiții au convins OPEC să o facă împreună cu revizuirea în jos a creșterii cererii și decizia lui Trump de a acorda derogări de la sancțiuni cumpărătorilor de petrol iranian, au schimbat sentimentul de pe piață din cauza temerilor legate de lipsa de aprovizionare în suprasaturarea pieței, în numai trei luni. Stocurile de petrol din țările dezvoltate ale OCDE, care scăzuseră încă de la începutul anului 2017, cresc din nou și sunt susceptibile de a depăși nivelul mediu pe cinci ani după finalizarea datelor din octombrie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

În timp ce prețul petrolului au luat-o razna, Arabia Saudită ar putea să reducă din exporturi cu 500.000 de barili și a avertizat că ceilalți mari producători trebuie să reducă producția cu 1 milion de barili pe zi din nivelul produs în octombrie. Afirmația a generat un oarecare răspuns călduț din partea rusiti iar din partea lui Trump un reproș scurt scris pe Twitter.

Bin Salman are nevoie de veniturile provenite din petrol pentru a-și finanța proiectul ambițios de a transforma Arabia Saudită. FMI spune că saudiții au nevoie de un pret al petrolului de 73,3$ pe baril, anul viitor pentru a echilibra bugetul. Brent crude se vinde cu 5$ sub prețul prevăzut de FMI. Singura soluție pentru saudiți este de a menține un export redus petru al treilea an.

Dar Bin Salman va trebui să facă față provocărilor din partea lui Putin și Trump. Liderul de la Kremlin nu arată niciun pic de dorință pentru a-și restricționa oriducția din nou. Bugetul Moscovei nu este atât de dependent de petrol ca atunci când Rusia a acceptat să se alăture efortului OPEC de a reechilibra prețul în 2016 iar companiile petroliere vor să extragă din zăcămintele în care au investit.

Putin însă se gândește dacă va dori să îmbunătățească relațiile cu prințul saudit iar decizia este incertă în condițiile în care liderul rus a spus că prețul de 70$ pe baril este mai mult decât satisfăcător pentru el.

Opoziția din parte lui Trump va fi mult mai gălîgioasă și va veni în momentul în care Mohammad Bin Salman încearcă să conserve relațiile politice cu SUA în momentul în care acesta din urmă se confruntă cu grave acuzații în cazul uciderii jurnalistului disiden, Jamal Khashoggi.

Recomandările redacției