Preşedinţia sud-africană a dezminţit joi că fostul preşedinte Nelson Mandela s-ar afla într-o ‘stare vegetativă permanentă’ de săptămâna trecută, după cum a indicat anterior un document judiciar datat la 26 iunie, transmite agenţia France Presse.

‘Madiba /Nelson Mandela/ se află într-o stare critică, dar stabilă. Doctorii dezmint că fostul preşedinte se află într-o stare vegetativă’, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de regimul sud-african.

‘O echipă de doctori, infirmiere şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii are grijă de Madiba 24 de ore din 24. Ne confirmăm precedentul comunicat publicat în această după-amiază după vizita preşedintelui Jacob Zuma la spital’, conform preşedinţiei, care foloseşte expresia ‘stare critică, dar stabilă’ de zece zile deja pentru a descrie starea în care se află eroul luptei împotriva apartheidului, fără a divulga însă niciun detaliu de natură medicală.

Joi, AFP a intrat în posesia unui document judiciar datat la 26 iunie, în care avocatul familiei Mandela afirma că vârstnicul lider căzuse într-o ‘stare vegetativă’.

Primul preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud ‘se află într-o stare vegetativă permanentă şi sub asistenţă respiratorie pentru a supravieţui. Anticiparea unui posibil deces se bazează pe motive adevărate şi serioase’, potrivit documentului judiciar menţionat, prezentat la sfârşitul săptămânii trecute de familia Mandela la tribunalul din Mthatha /sud/.

‘Starea sănătăţii lui Nelson Mandela s-a agravat şi medicii au recomandat familiei Mandela să decidă deconectarea de la aparatul care îl menţine artificial în viaţă. Decât să-i prelungească suferinţa, familia Mandela are în vedere această opţiune ca fiind foarte probabilă’, conform avocatului David Smith.

Nelson Mandela, laureat la Premiului Nobel pentru Pace în anul 1993, a fost spitalizat la 8 iunie după o recidivă a infecţiei pulmonare de care suferă de doi ani şi jumătate, iar evoluţia stării sale de sănătate alimentează numeroase speculaţii.

 

(AS – editor: Bogdan Mureşan)

 

Recomandările redacției