Daniela Dodean-Monteiro a fost foarte aproape de o calificare pe tabloul principal al puternicului Open al Ungariei la tenis de masă (Budapesta, 15-20 ianuarie), primul în 2019 din cadrul circuitului mondial Pro Tour. Arădeanca de la CS Municipal (31 ani, locul 102 în lume) a fost nevoită să joace în calificări, disputând trei meciuri, dintre care două foarte grele, ambele de şapte seturi!, la interval de doar cinci ore. În meciul de debut al calificărilor, Dodean s-a impus cu 4-2 la seturi ( 8, 8, -9, -11, 7, 5) în faţa cehoaicei Aneta Kucerova, pentru ca în dimineaţa zilei de miercuri, arădeanca să dea lovitura, câştigând dramatic, scor 4-3 (-5, 8, -9, 11, 9, -10, 5) în faţa starului din Hong Kong, nimeni alta decât a 28-a jucătoare a lumii, Lee Ho Ching, practic una din marile favorite la accederea pe tabloul principal!
Succes important, cu o asiatică din Top 30!
A urmat meciul decisiv – disputat tot în cursul zilei de miercuri, din turul al treilea al calificărilor, împotriva talentatei indience Manika Batra (23 de ani, locul 51 mondial), deja o certitudine a tenisului de masă mondial. A rezultat un nou meci maraton, de şapte seturi, în care Dodean a condus cu 1-0, apoi a revenit de la 1-2 şi 2-3 la seturi, egalând situaţia de două ori, pentru ca setul şapte să îi revină indiencei la mare luptă, scor final 3-4. (8, -8, -8, 10, -4, 9, -7). După două zile de concurs şi 20 de seturi disputate, Dodean părăseşte cu fruntea sus competiţia, debutând pozitiv în noul an. De menţionat că în calificări au evoluat numeroase jucătoare din topul mondial, doar 16 sportive, printre care şi româncele Bernadette Szocs (19 mondial) şi Eliza Samara (21), fiind direct acceptate pe tablou.
O indiancă i-a „refuzat” tabloul, după şapte seturi
Proaspăt câştigătoare a Cupei Portugaliei, alături de Sporting Lisabona, Dodean se pregăteşte acum de meciul din sferturile de finală ale Champions League, împotriva polonezelor de la Tarnobrzeg (manşa tur acasă, 26 ianuarie). În acest duel urmează să se înfrunte cu colega de naţională Samara, componentă de bază a adversarelor. Dodean îşi propune, pe termen ceva mai lung şi o nouă calificare la Jocurile Olimpice, care ar fi a patra la rând. Prezentă la ediţiile de la Atena, Londra şi Rio de Janeiro, arădeanca visează să ajungă în 2020 şi la Tokyo, pentru a-şi desăvârşi o carieră oricum impresionantă.

Recomandările redacției