todinca-unterwergerÎn această duminică, pe 9 no­iembrie, alergătorii arădeni Ro­land Unterweger și Dacian Todincă vor alerga cea mai frumoasă și cea mai emoționantă dintre cursele de lungă distanță: Maratonul de la Atena.
Ce are această cursă atât de special? Răspunsul vine din istorie:
Bătălia de la Maraton a avut loc în anul 490 î.Hr., între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a polisurilor grecești.
A fost prima bătălie din cadrul Războaielor medice în care perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie des­chisă. Bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea.
Legenda spune că Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: „Nenikikamen” (am învins!), după care a murit pe loc.
În amintirea acestui erou, în programul Jocurilor Olimpice moderne a fost inclusă proba de Maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km (distanța exactă dintre Maraton și Acropola din Atena).
Maratonul de la Atena este recunoscut în întreaga lume a alergării ca și „cursa originală de maraton”. În lumea maratoanelor aceasta este o cursă unică, pe care orice maratonist își dorește să o alerge odată.
Traseul de la Atena este mult mai greu decât alte trasee de maraton, pentru că are mulți kilometri în urcare, dar în același timp este cea mai spectaculoasă cursă de maraton. Și asta pentru că, dincolo de faptul că se derulează pe traseul original alergat de Fidipide, cursa încearcă să recompună întreaga atmosferă a cursei originale. Iar la sosire sportivii sunt așteptați nu doar cu medalii, ci cu cununi de lauri.
Roland și Dacian sunt membri ai Kipkelenge Running Team, o echipă de alergători amatori din Arad înființată în 2013. Kipkelenge Running Team nu are personalitate juridică și este formată din oameni care au în comun pasiunea pentru alergare și depășirea propriilor limite.
În 2014 cei doi au alergat mai multe curse de maraton și semimaraton naționale și internaționale, cum ar fi Maratonul de la Paris, Ultramaratonul montan de la Salzburg, Semimaratonul de la Budapesta, Maratonul de la Berlin. În toate acest curse Roland a fost primul român care a trecut linia de sosire, devenind de altfel, deși amator, unul din cei mai buni maratoniști ai României.

Recomandările redacției