bacau prima okScandalul continuă pe raza Ocolului Silvic Valea Mare. Hoţii care au furat mii de arbori pe care i-au tăiat de la nivelul solului şi au ascuns cioatele cu crengi şi frunze au făcut o plângere penală pe numele săteanului care i-a denunţat. Acum, prin sat se vorbeşte că au pus şi un preţ pe capul lui Marius Jucşor: 60 de milioane de lei vechi. „După ce am anunţat Poliţia am fost informat că mi s-a făcut o plângere penală, pentru agresiune. Cei care au făcut acest lucru erau hoţii despre care spuneam că i-am văzut că vin noaptea să ia lemne. Cum să-i fi agresat eu, care eram unul singur, iar ei vreo opt-nouă. Acum, cineva mi-a spus că doi dintre hoţi, şefii echipelor, au dat fiecare câte 30 de milioane de lei vechi la nişte avo­caţi, să-mi facă plângerea. M-am interesat la Poliţie şi mi s-a spus că au în lucru un dosar în ceea ce mă priveşte, venit de aici, de la Bata”, povesteşte Jucşor.
Dosar penal pentru că a dat în vileag jaful?
În plus, săteanul susţine că pădurarii din cadrul Direcţiei Silvice Arad, instituţie condusă de Teodor Ţigan, l-ar fi ameninţat că i se pregăteşte un dosar penal pentru că a intrat în pădure şi le-a arătat echipelor de control cioatele lăsate în urmă de hoţi. Cu un alt prilej, lui Jucşor i s-a transmis să aibă grijă ce mai spune, pentru că i se va închide gura. „Am fost ameninţat că mi se face dosar penal. M-au întrebat cine sunt eu, să merg cu cei care caută cioatele. Aşa că, în momentul în care reprezentantul Regiei Naţionale a Pădurilor, trimis de la Bucureşti să facă un nou control, m-a rugat să merg cu el, i-am cerut să mi se facă o hârtie de la ocol. După ce au făcut hârtia cu pricina, am mers şi eu. Nu am avut timp să parcurg întreaga suprafaţă, dar într-o zonă apropiată de intrarea în pădure am descoperit 80 de cioate în plus, faţă de cele descoperite de echipa de control trimisă de la Arad”, a continuat Jucşor.
Mai trebuie spus că prin sat se vorbeşte că în locul pădurarului care s-a ocupat de cantonul de la Bacău de Mijloc va fi numit un văr de-al său, pentru ca  gestiunea să rămână în familie. Rămâne însă de văzut dacă noul pădurar va fi de acord să accepte să preia un canton înainte ca lucrurile să se fi limpezit.
În condiţiile în care în urma supracontrolului venit de la Bucureşti s-au găsit cioate în plus, semn că arădenii trimişi să evalueze paguba nu au dat dovadă de exigenţă, zvonurile că reprezentanţii Direcţiei Silvice ar face tot posibilul să reducă valoarea pagubelor sunt din ce în ce mai dese. Deşi directorul Teodor Ţigan a declarat după descoperirea jafului de la Ocolul Silvic Valea Mare că nu se încearcă muşamalizarea cazului, gurile rele spun că lucrurile stau pe dos.
„Ca urmare a faptului că personalul silvic din cadrul DSA nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în zonă a fost trimis un supracontrol de la Bucureşti. Acum domnul Ţigan este depăşit de situaţie şi nu mai poate face ca lucrurile să iasă bine”, susţine unul dintre sătenii cu care am stat de vorbă.
Întrebări fără răspuns
De la începutul scandalului de la Valea Mare am trimis mai multe solicitări la Direcţia Silvică Arad prin care solicitam să ni se pună la dispoziţie o serie de informaţii de interes public sau să ni se răspundă cu privire la acuzaţiile aduse de săteni. Am primit răspuns la o singură solicitare, în rest, cu toate că a trecut termenul legal de 30 de zile, silvicultorii au ales să tacă. Astfel, nu ştim dacă este normal sau nu să se facă presiuni împotriva pădurarilor care au refuzat să semneze actele de control, atât de către şeful de ocol, de personalul silvic cu atribuţii de control de la Direcţia Silvică Arad şi chiar de către directorul Teodor Ţigan. La fel, nu ştim dacă s-au confirmat sau nu informaţiile cu privire la depozitul Ocolului Silvic Valea Mare, unde s-ar fi modificat cantităţile de material lemnos introduse şi dacă da, ce măsuri s-au luat. De asemenea, nu am primit nicio explicaţie nici atunci când am solicitat să ni se prezinte informaţii cu privire la cei care au făcut primul control în cantonul gestionat de pădu­rarul de la Bacău de Mijloc, în urma căruia s-a descoperit că prejudiciul este de fapt mai mare.
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, directorul Teodor Ţigan nu a răspuns.

Recomandările redacției