mitropoliaMitropolia Timişoara a dat publicităţii numele înalţilor ierahi care vor intra în atenţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care va desemna viitorul mitropolit al Banatului. Potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei, la sfârşitul săptămânii s-a desfăşurat şedinţa specială a Sinodului Mitropolitan, pentru desemnarea candidaţiilor eligibili care să intre în competiţia pentru conducerea Mitropoliei, şedinţă prezidată de P.F. Părinte Patriarh Daniel, care îndeplineşte în momentul de faţă funcţia de locţiitor de arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Doi dintre ierarhi, Preasfinţitul Părinte dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul Caransebeşului, sunt arădeni. „Pe lângă ierarhii Sinodului Mitropolitan, la această şedinţă au participat membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei, membrii clerici şi mireni din Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească, decanul Facultăţii de Teologie ,«Ilarion Felea» din Arad şi directorul Seminarului Teologic «Ioan Popasu» din Caransebeş. La începutul şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, a expus cerinţele pastorale ale Mitropoliei Banatului şi a prezentat lista celor doi ierarhi eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, stabilită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului în şedinţa sa de lucru din 6 noiembrie 2014. Preafericirea Sa a solicitat, apoi, prin vot deschis, opinia Adunării eparhiale şi a delegaţilor de drept privind menţinerea listei cuprinzând numele celor doi candidaţi sau completarea ei motivată cu încă un candidat dintre ierarhii eligibili (art.129, alin.4 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române)”, se arată în comunicat. În aceste condiţii, pe listă a fost introdus un al treilea candidat. În urma votului, lista a fost completată cu Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei. „Lista candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, în ordinea dipticelor, întocmită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului şi completată de Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei este compusă din: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei; Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei”, se mai arată în comunicat.

De la Generală 10 la Episcopia Caransebeşului

Preasfinţitul Părinte dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. A fost elev la Şcoala Generală nr.10, Liceul Teoretic „Moise Nicoară”; Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş; a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad; făcând cursuri postuniversitare la Facultatea de Teologie a Universităţii din Oradea şi cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, din 2013 fiind doctor în Teologie. În ceea ce priveşte activitatea clericală, trebuie spus că a fost preot slujitor la mănăstirea Hodoș Bodrog din Arhiepiscopia Aradului între 1 august 1992 şi 1 ianuarie 1994 (rasofor din 14 august 1991, hirotonit diacon în 24 iulie 1992 de către episcopul Emilian Arădeanul şi preot în 25 iulie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului); preot slujitor la catedrala mitropolitană din Timișoara între 1 septembrie 1994 şi 1 iulie 1995; stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron”- Românești între 1 iulie 1995 şi 1 octombrie 2000, fiind hirotesit protosinghel în decembrie 1999. A fostde asemenea exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei între 1 decembrie 1999 şi 1 octombrie 2000; episcop-vicar al arhiepiscopiei Timișoarei, între 1 octombrie 2000 şi 25 februarie 2006 şi episcop al Caransebeșului din 26 februarie 2006 până în prezent.

Un episcop medic

Presfinţitul Părinte Sofronie s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat la biserica parohiei Arad-Şega II, cu numele Radu-Ştefan. A absolvit Liceul Ioan Slavici, devenit ulterior Moise Nicoară în 1986, după care a fost admis la Institutul de Medicină, absolvind Facultatea de Medicină din Timişoara în 1993. Ulterior se înscri la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Specializarea Teologie Pastorală, iar în 1997 îşi obţine diploma de licenţă în teologie. De menţionat că în intervalul 1993 – 1994 lucrează ca medic stagiar la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal, ambele din Arad şi organizează filiala A.S.C.O.R. din Arad. În cursul anilor 1994, 1995 şi 1996 efectuează stagii de pregătire duhovnicească la Mânăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul din Essex – Anglia. Potrivit site-ului Episcopiei Oradiei, „între octombrie 1995 – iunie 1997 slujeşte ca preot-duhovnic la Mânăstirea «Sfântul Simeon Stâlpnicu» din Arad. […] În ianuarie 1998 este chemat la Sfânta Patriarhie, unde îndeplineşte funcţia de secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999 […] La data de 15 decembrie 1998, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie 1999, la Giula, la Reşedinţa Episcopală, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei al Aradului, locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi delegatul Sfântului Sinod la alegerea de Episcop, Colegiul Electoral al Episcopiei îl alege, cu două treimi din voturi […] în postul de Episcop al acestei eparhii. […] La 21 februarie 1999, pentru prima oară în istorie, Catedrala din Giula găzduieşte ceremoniile de hirotonie şi instalare ale primului Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria […] După 8 ani de arhipăstorire jertfelnică şi pilduitoare în mijlocul românilor din Ungaria, la 13 februarie 2007, Preasfinţitul Părinte Sofronie a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat, la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, în vechea Catedrală cu Lună din Oradea”.

Recomandările redacției