Consilierii municipali au fost convocați, ieri, să participe, începând cu ora 9, respectiv 9.20, la două ședințe, una ordinară şi una extraordinară.
Prezenţi la acestă şedinţă au fost 19 consilieri, viceprimarii Călin Bibarț şi Levente Bognar, secretarul Lilioara Stepanescu şi preşedintele de şedinţă Bogdan Boca. Primarul Gheorghe Falcă nu a putut fi prezent, fiind plecat într-o delegaţie în Japonia.
În cadrul primei şedinţe au fost discutate 18 proiecte. Primul punct pe ordinea de zi a fost constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local al lui Lucian Riviş-Tipei, al doilea punct axându-se pe validarea mandatului de consilier local în cazul lui Marius Cristian Sfârâilă, liberalul trimis să îi ia locul lui Tipei.
Cel mai disputat punct al ordinei de zi a fost proiectul de hotărâre nr. 121/2018 privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr. 351/2015 privind stabilirea impozitelor şi tazelor locale pentru anul 2016. Acesta prevede introducerea unei noi taxe pentru ridicarea gunoiului.
Această taxă, conform viceprimarului Bibarţ Călin, „este o taxă extraordinară şi ar urma să fie plătită doar de persoanele care nu şi-au plătit personal taxa de ridicare a gunoiului. Firma care are contract cu municipalitatea pentru ridicarea gunoaielor are dreptul de a cere contravaloarea contractelor persoanelor care nu au plătit această taxă de la primărie. Astfel, se vrea evitarea unei lipse din bugetul municipiului Arad”. Această propunere a pro­vocat reacția consilierilor Opo­ziției, care și-au manifestat de­zacordul. Social-democratul Ilie Cheșa a intervenit: „Firma RETIM nu are autorizaţie de mediu, deci nu ar trebui să funcţioneze”. Replica a venit de la viceprimarul Bibarţ: „Acest lucru nu are relevanţă. Nu contează firma care este responsabilă, deoarece legea este la fel. Atâta vreme cât unele persoane nu plătesc taxa, municipiul trebuie să plătească pen­tru ei”. Când s-a tras linie, proiectul de hotărâre a adunat 14 voturi pentru şi șase abţineri.
Mai trebuie spus că atunci când s-a discutat despre buget, unul dintre consilieri a adus în discuţie problema finalizării stadionului UTA, care încă nu are un termen clar de terminare a lucrărilor.
În ceea ce privește şedinţa extraordinară, în cadrul acesteia au fost prezentate cinci proiecte, cu privire la planurile de acţiuni şi de lucrări de interes local, care au trecut toate, fără niciun fel de problemă.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției