Aradul este orașul de unde pornește un nou sport național este vorba despre lupte cu armament dacic. Proiectul a pornit din dorința de a dezvolta un un sport care să aibă ca bază stilul autentic dacic. Cei care au pus bazele acestui proiect au studiat ani de zile stilul de luptă al dacilor și multe alte documente de referință pentru a putea reproduce stilul de luptă cât mai apropiat de cel autentic.

Federația Dacan, căci despre ea este vorba a luat ființă acum câțiva ani la inițiativa maestrului Hajas-Bucher Gabriel și a soție sale Elvira, de profesie medici stomatologi cei doi au dezvoltat o pasiune pentru stilul de luptă românesc. Cu zeci de ani de experiență în artele marțiale asiatice, dar și inventator al unui stil propriu de luptă, maestrul Bucher a întemeiat la Arad Federația Dacan.

Noi figurăm ca organizație din 2017, însă studiile le-am început cu mai mult timp în urmă. Am început cu unele dintre cele mai vechi stiluri de luptă, la început am studiat tehnica de luptă dacică. Deoarece armele de luptă dacice, adică cuțitul și sabia curbă sunt unele dintre puținele arme cu specific național. Dacă vezi un cuțit nu poți știi exact de unde vine proveniența, însă un falx este specific poporului care a trăit pe teritoriul țării noastre cu peste 2000 de ani în urmă”, ne-a declarat maestrul Hajas-Bucher Gabriel.

Este foarte important de menționat că acest stil de luptă este unul cât se poate de real și se realizează cu machete reale, din metal, tocmai din acest motiv echipamentul de protecție este unul foarte dur. Maestrul Bucher pune la dispoziție sute de materiale, armament cât și tot ceea ce a studiat celor care doresc să învețe un stil de luptă autentic. Însă, pentru un începător este suficient să se prezinte cu puțin curaj la un antrenament urmând ca după ce va căpăta experiență să folosească și echipamentul de protecție.

Noi în Dacan, învățăm mânuirea a cât mai multor arme și mânuirea unei singure arme la un nivel înalt de măiestrie. Fiecare popor trebuie să încerce să își conserve și să își dezvolte propriile valori. Este de-a dreptul uluitor cum asiaticii și-au răspândit tradițiile lor în toată lumea. Am considerat că și țara noastră trebuie să aibă o artă marțială care în timp să poată fi considerată o «artă marțială românească». Aici nu vorbesc de o artă marțială românească numai din punct de vedere etnic, ci doresc să popularizez tehnicile tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul țării noastre de-a lungul istoriei. Bineînțeles toate tehnicile folosite aparțin de artele marțiale strămoșești”, a concluzionat cel care a pus bazele Federației Dacan.

Cei interesați pot contacta pe maestrul Bucher Gabriel la numărul de telefon 0744566202.

Recomandările redacției