vlcsnap-2013-12-17-12h01m34s225 Acţiune în forţă, ieri dimineaţă, a pompierilor arădeni, solicitaţi să intervină la stingerea unui incendiu declanşat în plin centrul Aradului, în Piaţa Avram Iancu, nr. 1.
Un apartament de la etajul clădirii vechi de peste o sută de ani a luat foc, flăcările, înalte de câţiva metri, devastând peste 200 de metri pătraţi.
Norocul a făcut ca în momentul producerii incendiului să nu fie nimeni în apartament, acesta fiind achiziţionat recent.
„Pentru intervenţie, la faţa locului s-au deplasat trei autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară mecanică, o autospecială de deblocare-salvare şi 13 subofiţeri. Intervenţia a fost dificilă datorită vechimii şi elementelor de construcţie a clădirii (acoperiş din țiglă şi tablă) şi a necesitat opera­ţiuni complexe de stingere cât şi manevre de forţe şi mijloace. Incendiul a fost localizat după apro­ximativ o oră de intervenţie fără a se propaga la restul construcţiei sau la clădirile învecinate. A fost lichidat în aproximativ trei ore”, ne spune George Pleşca, de la Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
La ora 5,30, taximetriştii care staţionau în imediata apropiere a clădirii au observat flăcările şi au apelat imediat numărul de urgenţă 112. La foarte scurt timp, mai multe autospeciale de intervenţie au sosit la faţa locului, blocând atât circulaţia tramvaielor şi a maşinilor, cât şi circulaţia pietonală.
Intervenţia angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost deloc uşoară şi a trebuit să se desfăşoare în forţă, rapid şi cu foarte mare grijă, ţinând cont că la parterul imobilului se află un magazin şi un depozit de băuturi spirtoase. „Ori­când flăcările se puteau propaga la depozit, ceea ce ar fi condus la un adevărat dezastru”, ne spune un locuitor din zonă.
Nu doar viaţa trecătorilor şi a proprietarilor din clădire a fost pusă în pericol, ci şi a pompierilor, doi dintre ei fiind răniţi uşor, după ce plafonul casei scărilor pe care interveneau s-a prăbuşit cu ei.
Colegii lor de la SMURD au intervenit prompt pentru a le acorda primul-ajutor, unul chiar continuân­du-şi intervenţia de stingere a incendiului imediat după ce starea i-a permis-o.
„Din primele investigaţii, se pare că incendiul s-a declanşat urmare a unui coş, canal sau burlan de fum, deteriorate”, ne informa George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Perimetrul este în continuare izolat de Poliţia Locală Arad, echipele de cercetare încercând să evalueze pagubele produse de incendiu.
Dacian Don

Recomandările redacției