Aproape jumătate dintre români spun că în 2020 nu au avut bani să achite facturile sau că pur și simplu au uitat să o facă. 50 de procente dintre români spun că facturile lor sunt mai mari decât veniturile, potrivit unui studiu publicat recent.

Categoria cea mai afectată este reprezentată de tinerii cu vârste între 18 și 21 ani, apoi de cei care au între 22 și 37 de ani. Aceștia afirmă că, încă din martie 2020, veniturile lor au început să scadă și nici până la momentul efectuării studiului nu s-au stabilizat.

Astfel, pentru 41% dintre respondenți venitul a scăzut la un moment dat pe parcursul anului, în timp ce pentru 34% venitul nu s-a modificat. Doar 4% din eșantionul intervievat a reușit să-și crească veniturile.

Pentru a face față acestei perioade, românii nu au dus lipsă de soluții. Foarte mulți au ales să reducă cumpărăturile neesențiale, vorbim de 59% dintre respondenții la studiu care au înaintat această variantă. 19% s-au împrumutat, în timp ce 18% și-au luat încă un job, iar 13% au cerut ajutorul băncilor și au făcut credite.

Doi români din cinci spun că nu au achitat facturile în 2020, numărul acestora fiind mai mare decât cei care susțineau același lucru în urmă cu un an. Motivul principal pentru care nu au făcut-o a fost următorul: surprinzător sau nu aproape jumătate dintre cei chestionați spun că au uitat.

Pe locul al doilea ca motiv al neplății facturilor este lipsa banilor, motiv invocat de 36%.

23% spun că au întâmpinat probleme tehnice pentru că au dorit să facă plățile online, potrivit studiului realizat de Intrum România.

Criza Covid-19 va avea un impact considerabil, e cert. iar capacitatea consumatorilor de a-și gestiona finanțele și economiile va deveni o provocare.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției