Bilanţul victimelor atenta­telor teroriste din capitala Franţei a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma luării de ostatici la sala Bataclan, o sală de spectacole unde avea loc un concert hard rock susţinut de grupul Eagles of Death Metal. Conform Mediafax, numeroşi cetăţeni străini din Belgia, Spania, Suedia, SUA, Portugalia, Tunisia, Maroc, Algeria şi chiar România figurează printre persoanele ucise în ata­curile teroriste comise la Paris. Preşedintele Franţei a declarat trei zile de doliu naţional.
Autorităţile franceze au    arestat preventiv şase persoane din anturajul teroristului Omar Ismail Mostefai, cetăţean fran­cez, care a fost identificat drept unul dintre autorii unui atentat sinucigaş comis în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, unde au fost ucise cel puţin 85 de persoane. Ata­curile au fost revendicate de reţeaua teroristă din Statul Islamic, care susţine că aceste atentate au fost o reacţie la ofensele aduse profetului mu­sulman Mohamed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Patru suspecţi au fost arestaţi în Bruxelles în urma atentatelor teroriste din Paris. De altfel, autorităţile franceze au găsit una dintre maşinile folosite de autorii atacurilor teroriste. „Este vorba de un Seat Leon de culoare neagră. Vehiculul a fost găsit abandonat în zona Montreuil, situată în apropiere de Paris. Acest lucru înseamnă că, după participarea la atacurile te­roriste, unii autori au părăsit capitala”.
Un bărbat din Muntenegru este acuzat de trafic de arme şi a fost arestat preventiv acum câteva zile în Sudul Germaniei, în timp ce se îndrepta spre Paris, existând suspiciuni că ar putea fi implicat în planul atentatelor, relatează Mediafax. Individul în vârstă de 51 de ani este din Muntenegru şi asupra lui s-au găsit pistoale, grenade şi substanţe explozive.
Într-o înregistrare postată după revendicare, reţeaua tero­ristă Stat Islamic, un militant al organizaţiei afirmă următoarele: „Într-adevăr, luptătorilor noştri li s-a ordonat să atace necredincioşii oriunde i-ar întâlni, deci, ce mai aşteptaţi? Avem arme şi maşini disponibile, la fel şi ţinte care să fie atacate. Avem chiar şi otravă, aşa că otrăviţi apa şi mâncarea inamicilor lui Allah”, precizează teroristul.
O româncă din Franţa, stabi­lită lângă Stade de France a declarat că „am auzit o explozie, după ce s-a terminat meciul oamenii alergau pe stradă”.
MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, şi o altă româncă a fost rănită la cap, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze. Cei doi decedaţi erau soţ şi sotie, el din Turda, ea din Baia Mare.
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a organizat o şedinţă pe tema atentatelor din Paris în care a afirmat că „misunea română diplomatică se află în contact permanent cu auto­rităţile locale franceze şi mo­nitorizează desfăşurarea eve- ­nimentelor. Până acum nu există solicitări de asistenţă consulară directă ale cetăţenilor români în urma atentatelor de la Paris. Au fost contactate spitalele din Fran­ţa pentru a stabili dacă printre răniţi se află şi cetă­ţeni români”, a declarat premierul Cîmpeanu, adăugând că se verifică informaţiile legate de posibili răniţi români, în urma atentatelor din Paris, „pe mai multe paliere”.
Administraţia Francois Hollande a decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară, pentru a ajuta Poliţia şi Jandarmeria, în contextul atentatelor de la Paris.
„Aproximativ 1.500 de mi­litari suplimentari au fost mobilizaţi începând de vineri seară“, a transmis Palatul Elysée.
„Au fost adoptate două decrete: primul se referă la decretarea stării de urgenţă, al doilea, la o serie de măsuri speciale adoptate în Regiu­nea Ile-de-France. Dispoziţiile permit plasarea în arest preventiv la domiciliu a tuturor persoanelor conside­rate periculoase”, precizează Preşedinţia Franţei.
În cursul zilei de sâmbătă au avut loc mai multe percheziţii în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparţine administrativ de Bruxelles. În urma atentatelor mai mulţi martori au spus că atacatorii au venit cu           un autotorism înmatriculat în Belgia. Una dintre ipoteze ar fi că maşina aparţine unei echi-              pe venite din străinătate, conform unei surse apropiate anchetei.
Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens a declarat pentru un post de televiziune belgiană că aceste arestări „pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan”.
La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne). Preşedintele Franţei a catalogat atacu­rile drept „un act de război“ şi că „Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh“ pentru apă­rarea naţională. „Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei” , a adăugat liderul de la Paris.
Liderii europeni sunt alături de Franţa. Donald Tusk s-a declarat şocat de atacurile teroriste care s-au petrecut vineri seara la Paris, „Urmăresc şocat atacurile de la Paris”, a transmis Donald Tusk prin Twitter. David Cameron îşi exprimă şi el gandurile pe Twitter, spunând că „sunt şocat de evenimen­tele petrecute la Paris, gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru poporul francez. Vom face totul pentru a oferi susţinere”. Cancelarul Germa­niei, Angela Merkel, „profund şocată“ de atacurile teroriste din Paris, exprimând solidaritate cu poporul francez. „Sunt profund şocată de ştirile şi ima­­ginile care vin de la Paris. În aceste momente, gândurile mele sunt alături de victi­mele acestor atacuri teroris­te şi de locuitorii Parisului”, a declarat Angela Merkel.
Turnul Eiffel a fost închis temporar vineri seara din motive de securitate, măsura urmând să rămână în vigoare până la noi ordine.
Fostul Preşedinte al Româ­niei, Trăian Băsescu a scris pe Facebook că statul român nu trebuie să accepte „cote de refugiaţi musulmani”, acu­zând „demagogia politrucilor europeni” şi susţinând că singura soluţie realistă este în­chi­de­rea fontierelor UE şi ex­pul­zarea migranţilor. „Dragă Stat Ro­mân, te rog din suflet, oricît te-ar presa politrucii euro­peni, a căror demagogie o cunosc bine, nu accepta cote de refugiaţi musulmani. Cota zero este soluţia corectă“ , a adăugat Traian Băsescu.
Jean-Claude Juncker a decla­rat că UE nu ar trebui să cedeze emoţiilor după atentatele din Paris „N-ar trebui să ames­tecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa”, a insistat Juncker, într-o confe­rin­ță de presă în marja summitului G20 din Antalya, relatează Agerpres. „I-aș invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migrației pe care am adoptat-o… Aș dori să le amintesc să fie serioși în legătură cu acest subiect și să nu cedeze acestor emoții primare care nu-mi plac. Înțeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea generală“ , a adăugat Juncker, care consideră că atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privința primirii de refugiați.
Românii au aprins lumânări şi depus flori la Ambasada Franţei din Bucureşti. În faţa ambasadei s-au adunat, duminică, mai mulţi oameni care au ţinut un moment de reculegere pentru victimele din Paris. Ambasada Franţei la Bucureşti a transmis, sâmbătă, un mesaj în care mulţumeşte autorităţilor din România pentru sprijinul şi disponibilitatea de a prelua din victimele atentatelor de la Paris, precum şi pentru reacţia rapidă de a securiza instituţiile oficiale franceze din România. Mai mulţi oficiali români, între care premierul interimar Sorin Cîmpeanu şi miniştrii Bogdan Aurescu şi Nicolae Bănicioiu, au mers la Ambasadă pentru a semna în Cartea de condoleanţe.
Alexandru Laza

Recomandările redacției