Donald Trump acceptă un stat sau două în conflictul israeliano-palestinian

0
250

Preşedintele SUA, Donald Trump, a revenit asupra ideii pe care o enunțase miercuri cu pri­vire la soluţia celor două state care să ducă la înce­tarea conflictului istoric și sânge­ros dintre popoarele israelian și palestinian, afirmând că ar accep­ta şi un singur stat – dacă părţile sunt de acord.
Miercuri, la întâlnirea cu premi­erul israelian Benjamin Netanyahu, Donald Trump a declarat că este favorabil soluţiei celor două state, israelian şi palestinian, pentru încheierea conflictului. „Îmi place soluţia celor două state. Cred că aceasta funcţio­nează cel mai bine; am acest sentiment”, a spus Trump. Ulterior, probabil pe fondul criticilor care au urmat declarației, Donald Trump pare a se fi răzgândit: „Dacă israelienii şi palesti­nienii vor un singur stat, din punctul meu de vedere este în regulă. Dacă vor două state, eu sunt de acord şi cu asta. Sunt fericit dacă ei sunt fericiţi. Eu sunt doar un intermediar. Vreau să văd dacă se poate ajunge la un accord, astfel încât oamenii să nu mai fie ucişi”, a spus Donald Trump.
În cursul întrevederii cu Benja­min Netanyahu la Naţiunile Unite, Donald Trump a precizat că vrea să prezinte în următoarele două-trei luni un plan pentru soluţio­na­rea conflictului israelo-palestinian. „Cred că ceva se va întâmpla. Se spune că este acordul cel mai dificil de obţinut”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Benjamin Netanyahu a declarat că orice viitor stat palesti­nian trebuie să fie demilitarizat şi să recunoască Israelul ca naţiune a evreilor.
Ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, a declarat miercuri seară că nu este de acord cu sugestia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind înfiinţarea unui stat palestinian. „Preşedintele Statelor Unite este un prieten adevărat al Israelului. Cu toate acestea, este important să subliniem că atât timp cât partidul Căminul Evreiesc (n.r: de dreapta), este parte a coa­liţiei de guvernare, nu va exista niciun stat palestinian, pentru că acest lucru ar fi un dezastru pentru Israel”, a scris Naftali Bennett prin Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.