Emmanuel Macron s-a deplasat în Statele Unite la sfârşitul lunii aprilie pentru a-l convinge pe Donald Trump să nu impună taxe vamale Uniunii Europene.
La Casa Albă, Emmanuel Macron a încercat să argumenteze că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să menţină cooperarea. „Să colaborăm, avem amân­- doi problema Chinei”, a declarat Emmanuel Macron, conform unui oficial prezent la întrevedere.
Însă Donald Trump a replicat că Uniunea Europeană procedează „mai rău decât China” în relaţia cu Washingtonul, potrivit sursei citate, care a explicat că preşedintele SUA „a continuat discuţia criti­când dur Germania şi exporturile de maşini germane”.
Donald Trump a criticat în mod repetat atât China, cât şi Uniunea Europeană, pentru surplusul comercial. Întrebată despre discuţie, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat: „Ideea ge­nerală a conversaţiei a fost dorinţa de a colabora pentru remedierea problemelor sistemului”.
La summitul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), preşedintele Donald Trump a afirmat că a discutat cu cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA despre perspectiva eliminării totale a taxelor vamale la bunuri şi servicii în întreaga lume, pentru crearea unui spaţiu de comerţ liber, însă a ameninţat liderii aliaţi cu întreruperea totală a relaţiilor comerciale dacă nu opresc practicile comerciale incorecte, notează cotidianul The New York Times. Imediat după summitul G7 desfăşurat la periferia oraşului canadian Quebec, Donald Trump a explicat că eliminarea tuturor barierelor comerciale ar fi obiectivul final. Însă preşedintele SUA a denunţat ceea ce a numit taxele ridicole şi inacceptabile impuse produselor americane şi a promis că le va contracara. „Aceste practici vor în­ceta. Altfel, vom înceta relaţiile comerciale cu acele ţări. Iar aceasta este o reacţie foarte profitabilă, dacă ajungem la ea. Noi suntem acum ca o puşculiţă din care fură toată lumea, iar acest lucru se va încheia”, a in­sistat liderul de la Casa Albă.
În contextul în care Uniunea Europeană, Japonia şi Canada au formulat obiecţii faţă de taxele vamale impuse recent de Donald Trump la importurile de oţel şi aluminiu şi au ameninţat cu măsuri de retorsiune, preşedintele SUA a discutat individual cu liderii statelor din Grupul G7, argumentând că Statele Unite sunt tratate inadecvat, prin impunerea de bariere comerciale sau prin nerespectarea angajamentelor de securitate, a declarat un oficial european. Trump a atras atenţia că Washingtonul va riposta la eventuale contramăsuri comerciale aplicate de parteneri. „Dacă vor riposta, fac o greşeală“, a spus Trump, denunţând situaţiile surplusului comercial.
În conferinţa de presă, Donald Trump a susţinut că discuţiile cu omologii săi din cadrul G7 au fost pozitive: „Interacţiunile pe care le-am avut cu aceşti oameni, cu liderii acestor ţări, au fost, pe o scală de la zero la zece, eu le-aş poziţiona la nivelul zece”.

Recomandările redacției