Candidatul republican Donald Trump a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali. Trump și-a rostit discursul de învingător promițând unificarea Statelor Unite și mulţu­- mindu-i contracandidatei sale, Hillary Clinton
După o campanie electorală extrem de dură și care a creat clivaje serioase în societate, repu­blicanul Donald Trump a promis unificarea naţiunii americane în mandatul său prezidențial  și i-a mulțumit democratei Hillary Clinton pentru serviciile în folosul Statelor Unite. „Vă mulţumesc foarte mult. Tocmai am primit un telefon din partea secretarului de Stat Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toţi. Am feli­citat-o şi eu pentru campanie, pentru că a luptat din răsputeri, a lucrat din greu, îi datorăm foarte mult pentru serviciile depuse pentru ţara noastră”, a spus Donald Trump. „Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor ame­ricanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării”, a spus noul președinte al SUA.
Promisiunile lui Trump în discursul victoriei au fost pe măsura campaniei pe care a dus-o și în urma căreia a câștigat: „Vom re­face infrastructura. Vom avea cea mai puternică economie din lume. Niciun vis nu este prea mare, nicio provocare nu este prea mare. Nimic din ce vrem pentru viitorul nostru nu este de neatins. (…) Trebuie să revendicăm destinul ţării noas­tre şi să ţintim sus”, a spus el.
Noul preşedinte ales al Sta­telor Unite a dat asigurări că administraţia de la Washington va avea politici amicale în relaţiile cu toate ţările care vor să aibă po­litici amicale cu Statele Unite. „Vom începe imediat să lucrăm pentru naţiunea americană”, a spus Trump. Nu în ultimul rând, acesta a spus că este o onoare pentru el să fie preşedintele acestei ţări, mulţumind pentru susţinere familiei sale şi echipei de campanie. „Iubesc această ţară!”, a spus Trump în încheie­rea discursului.
Guvernele lumii, din Asia până în Europa, au reacţionat cu scepticism la anunţarea victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, în timp ce populiştii au catalogat rezultatul ca fiind un triumf al oamenilor faţă de un sistem politic care a eşuat.
Ursula von der Leyen, aliată al cancelarului german Angela Merkel, a descris rezultatul ca fiind „un şoc imens” şi s-a întrebat dacă nu cumva acest lucru înseamnă sfâr­şitul „Pax Americana”, stare de pace relative, supravegheată de Washington, care a stat la baza relaţiilor internaţionale de după Al Doilea Război Mondial.
Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a promis că va lucra cu Trump, dar a spus că personalitatea acestuia „ridică întrebări” şi a recunoscut că nu este sigur ce ar însemna o preşedinţie Trump pentru provocări majore de politică externă, de la schimbarile climatice şi acordul nuclear al Occidentului cu Iranul până la războiul din Siria.
„Se pare că acesta va fi anul pentru dublul dezastru din Vest”, a scris pe Twitter Carl Bildt, fost minstru de Externe al Suediei, făcând referire şi la votul din iunie al Marii Britanii de a pă­răsi Uniunea Europeană. „Să vă puneţi centurile de siguranţă”, a mai scris el.
Între timp, populiştii de dreap­ta, din Australia până în Franţa, au salutat rezultatul, numindu-l o lovitură pentru sistemul poli­tic. „Lumea lor se detramă. A noastră se construieşte”, a scris pe Twitter Florian Philippot, o personalitate de rang înalt din cadrul partidului francez de extremă-dreaptă Frontul Naţio­nal. Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, a spus: „Astăzi Statele Unite, mâine Franţa!”.
„Victoria lui Donald Trump este un semn că cetăţenii din Occident vor o schimbare clară în politică”, a spus Beatrix von Storch, şeful adjunct al partidului german antiimigraţie Alternativă pentru Germania (AfD).
„Conştientizăm acum că nu avem nici cea mai mică idee despre ce va face acest pre­şedinte american dacă vocea furiei ajunge în funcţie şi dacă vocea furiei devine cel mai puternic om din lume”, a spus Norbert Roettgen, un aliat conservator al Angelei Merkel şi directorul comitetului pentru Afa­- ceri Externe din Parlamentul german. „La nivel geopolitic suntem într-o situaţie foarte nesi­- gură”, a mai spus acesta.
„NATO se va afla sub presiunea dezintegrării, ruşii vor cauza probleme, 20 de milioa­ne de oameni îşi vor pierde asigurarea de sănătate, politicile privind schimbările clima­tice vor fi inversate (…) Vreţi să continui?”, a declarat istoricul Simon Schama pentru BBC. „Bi­neînţeles, nu este (n.r.: vorba de un lider ca) Hitler. Sunt multe feluri de fascism. Nu am spus că este nazist, deşi neonaziştii sărbătoresc”, a mai spus acesta.

Recomandările redacției