Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa că Parlamentul European (PE) va vota favorabil nominalizările la conducerea instituţiilor europene propuse marţi de liderii europeni după trei zile de negocieri, dar care nemulţumesc grupurile politice din PE pentru că nu a mai fost aplicat sistemul „capilor de listă’’ sau (Spitzenkandidat).
„Sper că liderii politici, nu doar prim-miniştrii, vor face tot ce vor putea pentru a-i convinge pe colegii noştri din Parlament să sprijine acest proiect‘’, a spus Tusk la confe­rinţa de presă la terminarea summitului european, potrivit agenţiilor EFE şi Reuters. Există un „mare semn de întrebare’’ dacă PE va accepta acest pachet de nominalizări, a mai menţionat el.
Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE. Astfel, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.

Recomandările redacției