caprarDeputatul USL Dorel Căprar a criticat aspru proiectul de lege al retro­cedărilor avansat de senatorul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. „Proiectul în forma în care a fost avansat nu putea decât să favo­rizeze specula şi pe «samsarii» pieţiei imobiliare. Era un proiect croit după chipul şi asemănarea dreptei politice care a nenorocit România ani de zile. Noua lege elaborată de experţii guvernamentali va face în sfârşit dreptate proprietarilor şi va pune capăt speculanţilor sustinuţi politic. Cred că acest proiect reprezintă o problemă a tuturor partidelor, a României, nu doar a USL”, a spus Dorel Căprar.
În forma ei actuală, legea va avea la bază trei mari principii: restituirea în natură, acolo unde acest lucru este posibil, principiu la care se adaugă obligaţia păstrării destinaţiei timp de 20 de ani în cazul clădirilor în care funcţionează în prezent şcoli, spitale sau instituţii de cultură şi nu în ultimul rând impozitarea cu 85% a celor care au cumpărat drepturi litigioase de la proprietari. „Experţii guvernamentali s-au întors de la Strasbourg zilele acestea cu forma finală a Legii restituirii proprietatilor, care include şi punctul de vedere al CEDO, ceea ce ne asigură că România nu va mai fi condamnată la CEDO în această materie”, a declarat parlamentarul USL.
Legea va fi discutată în Guvern, iar ulterior va urma angajarea răspunerii în faţa Parlamentului. Legea va fi adoptată prin acest procedeu pentru a intra în vigoare cât mai rapid.

Recomandările redacției