P oziţia de somn este esenţială atunci când vorbim despre sănătatea coloanei vertebrale, a încheieturilor și mușchilor. Ea ne poate agrava sau ameliora afecţiuni digestive sau sforăitul, ne poate accentua ridurile sau deforma sânii. De aceea, trebuie aleasă în funcţie de conformaţie.
Topul pozițiilor de somn
l Dormitul pe spate. Este cel mai să­nă­tos. „Coloana vertebrală stă dreaptă, în poziție corectă. Pe lângă faptul că pre­vine durerile de spate și pe cele de gât, susține fermitatea sânilor și previne apa­riția ridurilor pe care le-am face atunci când ne strivim fața de pernă. Mai mult decât atât, stând pe spate, cu o pernă mai înaltă sub cap, prevenim refluxul gastro-esofagian”, spune medicul. Această po­ziție este recomandată tuturor, mai puțin gravi­delor și celor care au deja probleme la coloană. Lor le e recomandată poziția laterală, pe partea stângă.
l Dormitul pe o parte. Este pe locul 2 în acest top și are beneficiile lui: previne durerile de gât și de spate, reduce refluxul acid și este cea mai bună poziție pentru cei care sforăie și pentru gravide.
l Dormitul pe burtă – interzis. Această poziție pune presiune pe coloană, care va sta curbată nenatural (neavând o zonă de sprijin), ceea ce duce la dureri de gât, de spate. În plus, vine cu minusuri și la capitolul frumusețe: apar mai multe riduri și afectează fermitatea sânilor.
Este foarte greu să ne dezobișnuim de o anumită poziție de somn, însă nu imposibil. Medicul ortoped ne învață să începem să stăm în poziția corectă din prima clipă în care ne așezăm în pat, chiar dacă după ce adormim revenim la cea greșită. „De fiecare dată când ne trezim din somn, pe parcursul nopții, trebuie să ne adu­cem aminte să ne readaptăm poziția. După un timp, organismul nostru va memora această poziție, se va obișnui cu ea”, e de părere specialistul.
În afară de poziție, contează și sal­teaua și perna folosite. Potrivit medicului, salteaua trebuie să fie mai dură, în așa fel încât să mențină poziția naturală de confort a coloanei.

Recomandările redacției