Dosar penal în cazul femeii care a fost lăsată să zacă moartă timp de șase ore, alături de o altă pacientă la Spitalul TBC

0
272

Procurorii arădeni s-au sesizat din oficiu cu privire la „Spitalul groazei”, unde o femeie a zăcut moartă pe patul de spital timp de șase ore, alături de o altă pacientă care cu disperare încerca să cheme un medic. Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în data de 14.04.2020 s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În fapt s-a reţinut că la emisiunea Sinteza Zilei din data de 13.04.2020 difuzată pe postul TV Antena 3, a fost prezentată o înregistrate audio-video a unei discuţii telefonice purtate între moderatorul emisiunii şi o persoană de sex feminin, care se recomandă a fi „Doiniţa Morcan”, pacientă internată în spitalul de boli infecţioase TBC „Grădişte”. Din discuţia purtată de moderator cu „Doiniţa Morcan” rezultă că aceasta se afla internată şi încuiată într-un salon din spital (face referire la salonul 17) împreună cu o altă pacientă. Acesteia i s-a făcut rău, motiv pentru care colega sa de salona bătut cu pumnii în uşa salonului pentru a chema personalul medical. După aproximativ jumătate de oră, în salon a intrat o infirmieră, dar, între timp, pacienta căreia i se făcuse rău a decedat.

În continuare „Doiniţa Morcan” a precizat că nu primeşte tratament în afară de silimarină şi paracetamol, în condiţiile în care a primit perfuzii abia după 4-5 zile de la solicitarea sa expresă (întrucât nu putea mânca), comunicarea cu medicul curant Negrescu Rodica făcându-se doar prin telefon, întrucât aceasta nu a venit niciodată în salon să verifice starea pacientelor, de la internare din data de 29 martie a.c..

Totodată „Doiniţa Morcan” menţionează că pacientele sunt încuiate în salon, iar personalul medical doar le administrează tratamentul şi le măsoară temperatura, fără însă a verifica periodic starea pacientelor, decât atunci când acestea bat cu pumnii în uşă. Un alt aspect semnalat priveşte curăţenia salonului, în sensul că după ce se spală toaleta salonului (folosită de mai mulţi pacienţi) cu o cârpă, aceasta este folosită şi pentru spălarea clanţelor uşilor.

Procurorii au tras concluzia că din aspectele relatate mai sus rezultă indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că în cadrul spitalului TBC din municipiul Arad, transformat în unitate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov 2 (coronavirus), începând cu data de 29.03.2020 şi până în prezent, nu ar fi fost respectate măsurile legislative în  vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, sens în care pe de o parte conducerea spitalului nu a asigurat şi alocat personal medical în număr suficient (medici, asistenţi, infirmieri) pentru tratarea la timp a tuturor pacienţilor internaţi în acest spital. De asemenea, personalul medical existent în spital nu a acordat îngrijiri medicale la timp, ceea ce ar fi condus la decesul a cel puţin unei paciente internate în acest spital (posibil în salonul 17), care deşi se afla într-o stare gravă nu ar fi fost văzută de personalul medical.

În cauză s-a atribuit număr unic de dosar penal, procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit la data de 14.04.2020 fiind trimis organelor de cercetare penală din cadrul IPJ Arad în vederea efectuării de cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Urmărirea penală continuă, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.