Salariul minim brut pe economie a fost stabilit pentru acest an la nivelul de 2.300 lei, ceea ce înseamnă că niciun lucrător nu poate primi pentru un program de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, mai puțini bani decât acest nivel. Angajatorii care nu țin cont de acest salariu minim brut și stabilesc prin contractul individual de muncă (CIM) o valoarea mai mică de 2.300 lei riscă, pe lângă amenzile prevăzute de Codul muncii, și o pedeapsă cu închisoarea.

Salariul minim de 2.300 lei este în valoarea brută, din care se scad impozitul pe venit și contribuțiile sociale, astfel ca salariul net, în mână, este ceva mai mic de atât.

Codul muncii stabilește că cei care stabilesc prin CIM o valoare mai mică a salariului brut, încălcând astfel legea, riscă o sancțiune cuprinsă între 2.000 și 5.000 lei pentru “stipularea în contractul invidiual de muncă a unor clauze contrare dispozițiilor legale”.

Totuși, ultima amendă menționată nu este cea mai grea sancțiune pe care o pot primi angajatorii.

Dacă acționează de mai multe ori, eventual după ce au fost deja amendați de către inspectorii teritoriali de muncă pentru neacordarea salariului minim brut pe economie, angajatorii săvârșesc deja o infracțiune și pot răspunde penal pentru acțiunile lor.

“Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut de lege”, regăsim în Codul muncii.

Astfel, cei care pun în CIM-urilor lucrătorilor un salariu mai mic decât cel minim brut pe economie și o fac în mod repetat riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între o lună și un an sau amendă penală, conform avocatnet.ro.

 

 

Recomandările redacției