lazar paginaÎntr-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că, procurorii arădeni au descins, în luna februarie, la cunoscuta fabrică de mezeluri Lazăr&Sohne, acţiunea desfăşurându-se pe parcursul mai multor ore. A fost începutul unei anchete care a dus la constituirea unui dosar voluminos, până acum fiind audiate zeci de persoane. Din informaţiile noastre, totul a pornit de la plângerea depusă de două persoane, soţ şi soţie, care s-au trezit că sunt angajate fictiv la Lazăr&Sohne, deşi nu călcaseră niciodată în respectiva fabrică. Surse din rândul anchetatorilor susţin că numărul contractelor de muncă fictive este foarte mare. Mai trebuie spus că semnăturile celor doi soţi au fost falsificate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals, uz, uz de fals, săvârşite pentru a deplasa personal în afara ţării şi obţinere ilegală de contigentare forţă de muncă pentru străinătate. Pentru a putea detaşa persoane în străinătate, cum a procedat patronul firmei, societatea trebuie să aibă un anumit număr de angajaţi, astfel încât au fost făcute angajări fictive. Din informaţiile pe care le deţinem, după ce au aflat că sunt angajaţi fictiv, cei doi soţi s-au dus la sediul firmei, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Cu greu au fost lăsaţi să intre, după care au fost sfătuiţi de persoane din conducerea firmei să nu facă scandal, „pentru că nu ştiu cu cine se pun şi nici ce prieteni are patronul”. După întâlnirea cu pricina au fost sunaţi de diferite persoane, care le-au oferit diverse foloase materiale, pentru a-i determina să renunţe la plângere, fapt care nu s-a întâmplat însă.
Salariu minim în ţară, între 800 şi 1.500 de euro plătiţi în Germania
Sursele noastre susţin că anchetatorii mai efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune. Una dintre principalele surse de câştig ale patronului firmei provenea din trimiterea de personal la muncă în Germania. Respectivele per­soane erau angajate la Lazăr&Sohne, cu salariul minim pe economie, iar în Germania primeau între 800 şi 1.500 de euro. În România se plăteau contribuţii sociale aferente salariului mi­nim, pentru sute de persoane trimise la muncă, Statul Român fiind prejudiciat cu sume imense, în timp ce reprezentanţilor Statului German li se spunea că taxele sunt plătite în ţara de origine. „Când li se dădeau oamenilor în mână, li se spunea că sunt achitate toate obligaţiile către stat. Sigur, oamenii sunt nevinovaţi, pentru că nu este vina lor că angajatorul a procedat astfel”, susţin surse din rândul anchetatorilor.
La solicitarea procurorilor, a fost demarat un control al Direcţiei Antifraudă, care vizează o perioadă îndelungată de timp şi mai multe firme patronate de Viorel Lazăr, unde există suspiciuni cu privire la săvârşirea unor fapte de evaziune. Astfel au fost ridicaţi saci de documente care sunt verificate cu atenţie de anchetatori.
Mai trebuie spus că, pe vreme când exista Garda Financiară, a existat o suspiciune cu privire la altă faptă. La Gardă a fost depusă o plângere cu privire la anumite societăţi fantomă din Bihor, care aduceau carne din străinătate, despre care se bănuia că era destinată societăţii Lazăr&Sohne. Sesizarea nu a putut fi verificată, Garda Financiară desfiinţându-se la scurt timp, dar probabil instituţiile abilitate se ocupă şi de acest aspect.
În condiţiile în care Glasul Aradului a prezentat, de-a lungul timpului, neregulile petrecute la Lazăr&Sohne, înainte ca Parchetul să intre pe fir, cei de acolo au încercat să pună presiune pe noi, organizând chiar şi un protest în curtea ziarului.

 • AnOnIm spune:

  ghiciti oare cine este jurist la respectiva societate? sunteti curiosi sa aflati?

  • God spune:

   Eu stiu raspunsul. Ar trebui sa-l stie si autorul articolului, ca sa extinda putin ancheta. Ca poate deveni interesant…

 • Sword of Damocles spune:

  Jurisul societatii Lazar este nimeni altul decat Hentes Marinel, directorul Agentiei de Somaj Arad, omul lui Dan Voiculescu, promovat de Partidul Conservator.Se pare ca Parchetul nu doarme …. 🙂

  • Anonim spune:

   Domnul jurist al societatii Lazar, Hentes Marinel, directorul Agentiei de Somaj Arad, aflat intr-un grav conflict de interese in relatiile cu firma Lazar a furnizat probabil acesteia datele necesare angajarilor fictive aratate in articolul dv. Probabil va fi tras la raspundere penala.

  • Anonim spune:

   Domnu reporter sper ca nu lasi articolul neterminat, spune tot cu nume si prenume ce dreaq…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției