Un nou dosar a fost înregistrat pe numele inculpatului Valentin Puică, în data de 10 mai a.c., la Tribunalul Arad, pentru infracțiuni de evaziune fiscală. Procesul este în fază de cameră preliminară, în care sunt verificate legalitatea  sesizării instanței, precum se verifică și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În februarie a.c., Valentin Puică a fost condamnat, cu acord de recunoaștere a vinovăției, la 4 ani și 6 luni de închisoare, de către magistrații Tribunalului Arad, apelul înaintat de acesta ulterior fiind respins de Curtea de Apel Timișoara. Și Tribunalul Timiș l-a condamnat în decembrie 2018, iar apelul i-a fost respins, în martie a.c., de către instanța superioară și anume Curtea de Apel. „În baza art.71 V.C.p., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.64 lit.a teza II, b şi c – dreptul de a exercita funcţia de administrator al unei societăţi comerciale V.C.p. pe durata executării pedepsei. În baza art. 12 din Legea nr.241/2005, constată decăzut inculpatul din dreptul de a fi fondator, administrator, director, sau reprezentant legal al unei societăţi ce funcţionează în condiţiile Legii 31/1990, până la data reabilitării sale. Constată că inculpatul este arestat în altă cauză”, se arată în soluția Tribunalului Timiș. Instanța de pe Bega a dispus menținerea sechestrului asupra bunurilor lui Valentin Puică, care, împreună cu soția sa au fost condamnați cu executare pentru evaziune fiscală. În aceste momente, Elena Puică este în libertate, iar Tribunalul Arad a admis cererea de contopire a pedepselor și în cazul soțului său. 

Amintim că, în vara lui 2015, soții Valentin și Elena Puica au fost arestați la Belfast, în Irlanda de Nord. Cei doi erau condamnați în România pentru o evaziune de aproape un milion de euro. Soții Valentin și Elena Puica, împreună cu Marius Ghierghiu și-au primit pedepsele după ce au dat „un tun” statului de 964.299 de euro. De când procurorii arădeni au descoperit „afacerea” soților Puica (în 2013 au fost trimiși în judecată, Tribunalul Arad emițând pe numele lor mandate de arestare preventivă), cei doi au fugit din țară. Pozele soților apăreau pe site-ului Interpol, fiind căutați de autorități în toată lumea pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și grup infracțional organizat. Tribunalul Arad a condamnat-o, în 2014, pe Elena Puica la 6 ani de închisoare cu executare, pe soțul ei, Valentin Puica, la 7 ani de închisoare de executare și pe cel de-al treilea inculpat în acest dosar de evaziune fiscală, Marius Ghierghiu la 5 ani de închisoare cu executare.

Totodată, Tribunalul Arad i-a obligat pe cei trei să restituie statului prejudiciu creat: 964.299 de euro, plus majorări și dobânzi. La cererea ANAF, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, instanța a instituit sechestru asigurător și poprirea asigurătorie asupra tuturor bunurilor și conturilor celor trei până când prejudiciul creat statului va fi stins.

Recomandările redacției