Arădeanca de 44 de ani care și-a ucis copilul nu va răspunde penal pentru faptele sale, pentru că anchetatorii au stabilit că nu avea discernământ la momentul comiterii faptei.

Prin ordonanţa din data de 20 mai 2020 a procurorului şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad s-a dispus clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui membru de familie.

În fapt, s-a reţinut că în data de 20.04.2020, pe fondul unei stări de depresie, folosind un cuţit de bucătărie, suspecta a secţionat artera carotidă a fiului minor în vârstă de 9 ani, leziune care i-a provocat decesul.

Conform raportului de expertiză medico legală psihiatrică a rezultat că la momentul comiterii faptei suspecta nu a avut capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social negative ale faptei pentru care este cercetată şi faţă de care discernământul a fost abolit.

Pe cale de consecinţă suspecta nu poate fi trasă la răspundere penală fiind iresponsabilă; astfel încât s-a solicitat judecătorului de camera preliminară din cadrul Tribunalului Arad confirmarea internării medicale a suspectei – ca măsură de siguranţă.

Acum prin ordonanța de clasare s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară să răspundă cu o măsură de siguranță pe perioadă nedeterminată. În aceste momente, femeia este internată la spitalul de măsuri de siguranță din Ștei, fiind arondat și județul Arad spitalului respectiv. Vineri se va judeca cererea de luare a măsurii de siguranță, până la vindecare, sau pe durată nedeterminată, conform legii. Expertiza a durat două săptămâni până la concluzii preliminare și apoi s-a depus raportul final”, ne-a declarat Ruxandra Tarcea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Suspecta nu răspunde penal, este internată provizoriu la Ștei și  se va pronunța definitiv judecătorul, termenul este în luna iunie. În timp vom vedea dacă se va ameliora starea sa. Cert este că în momentul comiterii faptei, nu a avut discernământ. În cursul lunii mai, după 10 zile de observare, a fost eliberat raportul final de expertiză psihiatrică care a condus la clasarea dosarului”, ne-a declarat procurorul de caz Dan Ilarie, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

 

Recomandările redacției